Laatste nieuws: Deze deelnemer keert terug naar 'Ex on the Beach'

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Dit is cancel culture en wat er mis mee is

Cancel culture is een fenomeen waarbij bekende mensen worden geboycot omdat die iets hebben gedaan wat de kijkers of fans niet bevalt. Ze worden online afgemaakt en zonder begrip gecanceled. Maar waarom doen we dat? Is het echt nodig of doen we het alleen voor ons eigen plezier?

Je hebt het ongetwijfeld al eens voorbij zien komen, ook terwijl je het misschien niet doorhebt. Cancel culture is er in de afgelopen jaren flink ingeslopen. Niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland is het een groot ding geworden.

Iemand cancelen gaat tegenwoordig zo makkelijk, dat het mega easy wordt om iemands leven kapot te maken. Als een celeb of zelfs BNN’er iets heeft fout gedaan, is het natuurlijk de bedoeling dat diegene zijn verantwoordelijk neemt en misschien zelfs sorry zegt. Zo ging dat tientallen jaren geleden. Maar tegenwoordig zijn veel mensen opzoek naar een probleem, en als je gaat zoeken; dan vind je meestal ook iets. Het doel is meestal om iemand duidelijk te maken dat bepaald gedrag of een uitspraak niet kan, door zijn of haar carrière te stoppen en daarmee iemands macht te ontnemen.

Het gebeurt nu steeds vaker dat oude foto’s, video’s of zelf Tweets van celebs opduiken. Tweets die misschien wel tien jaar geleden zijn geplaatst staan nu in de spotlight. Het blijft altijd lastig om een onderscheid te maken tussen de dingen die nog besproken moeten worden en de dingen die in het verleden liggen.

Een voorbeeld: Hailey Bieber lag dit jaar nog onder vuur door opogedoken tweets en Instagram-comments. Ze schreef jaren geleden racistische tweets en comments op Instagram. Het kan misschien jaren geleden zijn, maar nog steeds veel pijn doen bij sommige mensen. Dat vooral omdat ze daar geen sorry voor heeft gezegd. Veel andere celebs waar dit bij gebeurt nemen vaak de verantwoordelijk en laten hun fans weten spijt te hebben van de oude berichten.

Sorry zeggen of niet, je fans het hele jaar geruststellen is voor niemand makkelijk. Er zitten namelijk genoeg fans tussen die opzoek zijn naar een probleem om zo iemand te kunnen cancellen. Vooral op TikTok zijn dit soort dingen makkelijk te vinden. Kleine dingen waar de creator zelf waarschijnlijk niet eens over heeft nagedacht kan voor een kijker al verkeerd vallen en om die reden wil diegene zijn of haar leven verwoesten.

Taylor Swift heeft ook met de cancel culture te maken gehad. Haar fans accepteerden niet dat ze geen politiek standpunt innam en niet vertelde voor wie ze stemde; Trump of Biden. Maar toen duidelijk werd dat Swift geen Trump-aanhanger was, gaf dit sommige fans alsnog een reden om te haar te cancelen.

Dat is natuurlijk niet oké. Fouten zijn er om gemaakt te worden en goed te maken. En we zijn het er allemaal over eens dat het belangrijk is verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, maar voor alles sorry zeggen is een onbegonnen zaak. Iemand cancelen is snel gedaan, maar heeft grote consequenties voor degene op wie die actie is gericht. De gevolgen voor iemands carrière kunnen dan ook ingrijpend zijn. De social media van een creator of BNN’er is zijn of haar leven, ze werken hun hele leven lang om hun bereik en fans op te bouwen. We kunnen geen misbruik van de situatie maken en iemand op zo’n manier totaal breken. Er zijn altijd uitzonderingen, ofcourse. Maar iemand zonder goede reden cancelen doet meer dan je denkt. 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten