Laatste nieuws: Djamila valt veel af door 'Boxing Influencers'

Beauty Body Celebs entertainment Fashion Lifestyle news

Let’s talk: grensoverschrijdend gedrag

Een heftig onderwerp waar je misschien niet over durft te praten. Maar het is wel een onderwerp waar steeds meer over gesproken word. Grensoverschrijdend gedrag kan iedereen overkomen en is NOOIT jou schuld! Wij gaan jou meer vertellen over grensoverschrijdend gedrag en wat te doen als het jou is overkomen.

Wat is seksueel misbruik?

Bij grensoverschrijdend gedrag gaat iemand over de grenzen van een ander. Bijvoorbeeld intimidatie, overmatige controle uitoefen, pesten, seksuele intimidatie of seksueel misbruik. Vaak hangt dit samen met machtsmisbruik, iemand die ‘boven’ jou in positie staat.

Wees bewust van jou grenzen

Het is belangrijk dat je je bewust bent van je grenzen én die van anderen. Wat jij normaal vindt kan voor iemand anders al te ver gaan. Het herkennen van grenzen kan heel moeilijk zijn. Praat daarom met elkaar. Het is goed om elkaar te kennen en te begrijpen. Zo kunnen jullie er samen voor zorgen dat het leuk blijft voor iedereen. (2022, Nederlands Jeugdinstituut)

Machtsverschil

Soms kun je het gevoel hebben dat iemand meer te zeggen heeft over de situatie dan jijzelf. Of misschien is er wel echt een verschil in macht of status. Bijvoorbeeld tussen jou en een leraar, sportcoach of werkgever. Het verschil in macht of status praat seksueel grensoverschrijdend gedrag nooit goed. Er bestaat geen enkele uitzondering. (2022, Nederlands Jeugdinstituut)

Wat moet je doen als dit jou over komt?

Hier zijn een paar bedrijven die jou willen helpen als grensoverschrijdend gedrag bij jou heeft plaatsgevonden. Mocht je niet met iemand in jou omgeving willen praten dan zijn hier andere mogelijkheden. Toch raden we jou aan om het met jouw partner of goede vriend erover te hebben. En als je minder jarig bent het met je ouders te bespreken, hoe moeilijk dit ook kan zijn.

Centrum Seksueel Geweld 

Hulp voor iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. 

Bereikbaar via: 0800-0188
Openingstijden: 24/7 

Slachtofferhulp Nederland 

Hier kun je terecht voor emotionele steun, maar ook voor hulp in een eventueel strafproces. De ondersteuning is altijd gratis.  

Bereikbaar via: 0900-0101
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 20.00 uur 

De Kindertelefoon 

Ben je tussen de 8 en 18 jaar? Dan kun je De Kindertelefoon bellen over al jouw vragen, zorgen of wat je verder bezighoudt.  

Bereikbaar via: 0800-0432
Openingstijden: Elke dag tussen 11.00 uur en 21.00 uur 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten