Laatste nieuws: Kylie Jenner bezocht in geheim ‘Wonka’-première

Beauty Body Celebs entertainment Fashion Lifestyle

Stappenplan: Ongewenst zwanger

Het kan zomaar gebeuren dat je zwanger wordt. Je komt dan voor lastige keuzes te staan. Hoe ga je ermee om als je ongewenst zwanger bent? In dit artikel delen wij een stappenplan. 

Als je erachter bent gekomen dat je zwanger bent, moet je de keuze maken of je de zwangerschap wil voldragen of dat je de zwangerschap wilt afbreken. Het is belangrijk om hier eerst goed over na te denken. Gun jezelf de tijd om te bedenken wat je wilt. Als je erachter komt dat je ongewenst zwanger bent, krijg je vaak te maken met heftige emoties. Neem genoeg tijd om je emoties te verwerken. Erover praten kan ook helpen. Het is spannend om iemand te vertellen over je zwangerschap. Wel kan het opluchten om je gevoelens, gedachtes en twijfels met iemand die je vertrouwt te delen. Het is belangrijk om je verdriet niet weg te stoppen. Het is normaal om je na je beslissing verdrietig te voelen. Gun jezelf de tijd om je verdriet te verwerken. 

De zwangerschap voldragen: 

Zelf opvoeden

Een van de opties is om je kindje zelf op te voeden. Als je meerderjarig bent, krijg je doorgaans automatisch het ouderlijkgezag over je baby. Wanneer je minderjarig bent kan je vanaf je zestiende een meerderjarigheidsverklaring aanvragen bij de rechtbank. Hiermee word je vervroegd meerderjarig verklaard en kan je het ouderlijk gezag over je baby krijgen. 

Adoptie

Weet je zeker dat je je baby niet zelf kan of wil opvoeden? Dan kan je je kindje afstaan ter adoptie. Je bevalt dan wel van je kindje, maar draagt het gezag over je baby na de geboorte over aan de adoptieouders. 

Een pleeggezin

Ben je ongewenst zwanger en momenteel niet in staat om je kind te verzorgen, maar vermoed jee dat dit later zal veranderen? Je zou dan je baby tijdelijk in een pleeggezin kunnen onderbrengen. Wanneer je weer in de gelegenheid bent om voor je kindje te zorgen, kan je via de rechter en jeugdzorg verzoeken om het gezag over je kind terug te krijgen. 

De zwangerschap afbreken met abortus 

Abortuspil

Je kan de zwangerschap met medicijnen afbreken. Je slikt dan twee verschillende pillen. De eerste pil slik je in de kliniek. De tweede pil krijg je mee naar huis. De laatste pil breng je vaginaal in. Na het inbrengen krijg je buikkrampen. De zwangerschap wordt dan afgebroken. Je kan hierna bloedverlies en hevige buikkrampen krijgen. De abortuspil kan je tot 8 weken overtijd krijgen. 

Operatieve abortus

Ben je langer dan 12 weken zwanger, dan wordt de abortus uitgevoerd met een kleine operatie. Voor deze behandeling geldt een bedenktijd van vijf dagen na je eerste afspraak. De ingreep vindt plaats onder narcose of plaatselijke verdoving. Je baarmoeder wordt leeggemaakt. Na afloop kan je last hebben van buikkrampen en bloedverlies. Je kan tot ongeveer 22 weken zwangerschap een abortus laten uitvoeren. 

Overtijdsbehandeling 

Een overtijdsbehandeling is mogelijk als je nog maar kort zwanger bent. Voor deze behandeling geldt geen wachttijd en heb je geen verwijsbrief nodig. Je mag een overtijdbehandeling ondergaan als je tussen de 12 en 16 dagen overtijd bent. De behandeling zal plaatsvinden bij een abortuskliniek of bij je eigen huisarts. 

Zuigcurettage 

Als je tussen de 8 en 12 weken zwanger bent, kan je je zwangerschap afbreken met een zuigcurettage. Er geldt voor deze behandeling wel een wettelijke bedenktijd van 5 dagen. Eerst moet je een gesprek met de arts voeren. Daarna moet je 5 dagen wachten voordat je behandeld wordt. Er wordt door een abortusarts een dun buisje in je baarmoeder gebracht. Hiermee wordt jouw baarmoeder leeggezogen. Na de ingreep kan je bloedverlies en buikpijn krijgen.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren. Als je advies wil over welke keuze je wil maken, kan je terecht bij verschillende instanties. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een hulpverlener. 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten