Laatste nieuws: Katy Perry in paniek bij American Idol

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Vinyl: Steeds populairder onder de jongeren!

Vinyl zijn steeds populairder aan het worden onder jongeren in Nederland, vooral vinyl van bekende artiesten, denk aan Harry Styles en Billie Eilish! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vinyl en welke platen je echt moet hebben voor je collectie.

Bestverkochte albums op vinyl afgelopen jaar.

In 2022 werd er voor ruim 37 miljoen euro aan vinyl gekocht in Nederland. Dat is wel 30% meer dan in 2021. De populariteit van vinyl groeit dus met het jaar meer. Het album ‘Harry’s House’ van Harry Styles was het meest verkochte album op vinyl. Daarna volgen de albums ‘Equals (=)’van ‘Ed Sheeran’, ‘Midnights’ van ‘Taylor Swift’ en ’30’ van ‘Adele’. Nieuwe releases worden dus nog steeds het meeste verkocht op vinyl. Terwijl de oudere generatie nog steeds best veel de oudere albums op vinyl halen. Door dat het steeds populairder wordt, wordt het ook steeds drukker in platenzaken. Op webshops worden er ook steeds meer vinyl gekocht.

Stukje geschiedenis over het vinyl.

Laten we teruggaan naar het begin van waar de Vinyl is begonnen. Het vinyl is de opvolger van de grammofoonplaat. Het verschil van de twee zit in het formaat en de snelheid van het afspelen. De eerste grammofoonplaat kwam op de markt in 1898, het eerste vinyl kwam op de markt in 1948. De kleinere versie van het vinyl heet een single. Op een single staan meestal 1 à 2 liedjes. Het zijn meestal de liedjes die een artiest apart uitbrengt van hun album. Een vinyl is meestal rond de 12 inch en een single, maar rond de 7 inch. Je kon vroeger het vinyl meestal halen bij de ‘Free Record Shop’, de meeste plaatsen had er wel een. Een vinyl is een plastic rond ding met allemaal lijntjes, uit deze lijntjes speelt een platenspeler de muziek. Een platenspeler heb je in een kofferformaat en normaal formaat. De muziek is meestal van een vinyl mooier dan van een CD.

Hoe het vinyl zo erg is gegroeid afgelopen jaar.

Het vinyl is sinds 2013 weer steeds populairder aan het worden. Meer artiesten gingen hun albums uitbrengen op vinyl, waardoor fans ze ook steeds meer weer gingen kopen. De populariteit van Vinyl is pas echt heel groot geworden sinds Corona. Dit komt omdat mensen in de lockdowns op zoek waren naar nieuwe hobby’s. Op TikTok gingen steeds meer mensen posten over vinyl en dat de kwaliteit van muziek hierop veel beter is dan op CD. Hierdoor gingen steeds meer mensen ook vinyl kopen. Mensen gingen in de Corona periode zelfs op Instagram vinyl accounts maken. Hierop postte ze hun vinyl collectie. Je hebt namelijk van de meeste albums, verschillende kleuren en soorten vinyl. Dit spoort mensen aan om alle soorten vinyl van hun favoriete artiest te verzamelen. Vinyl blijven ook nog steeds populair onder oudere mensen. Je ziet vooral dat oudere voor de wat oudere albums op vinyl gaan en jongeren juist voor de nieuwe releases.

Deze albums moet je hebben op vinyl!

Omdat vinyl zo populair zijn hebben we voor jou een rijtje gemaakt met albums die je echt in je collectie moet toevoegen:

–  Harry’s House – Harry Styles

–  Folklore – Taylor Swift

–  When We All Fall Asleep, Where Do We Go? – Billie Eilish

–  Divide – Ed Sheeran

–  30 – Adele

–  AM – Artic Monkeys

–  Nevermind – Nirvana

–  Abbey Road – Beatles

–  Born To Die – Lana Del Rey

–  Voyage – ABBA

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten