Laatste nieuws: Tjitske deelt BTS Gooische Vrouwen 

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Waarom Black Lives still Matter

Bijna een jaar geleden waren de Black Lives Matter protesten over de hele wereld en dus ook in ons kikkerlandje. In de tussentijd is er veel gebeurd, toch moeten we onthouden dat ook na de ‘trend’ vorig jaar zomer; black lives still matter.

De protesten op onder andere de dam in Amsterdam lieten heel wat stof opwaaien. Vooral omdat het tijdens de Coronacrisis aan de gang was, maar dat was niet het punt van de protestanten. Black lives matter, altijd en niet alleen soms. De protesten waren het gevolg van de gruwelijke moord op George Floyd en protesteerden dan ook tegen politiegeweld over de hele wereld. George Floyd werd zonder goede reden op een brute manier vermoord door twee agenten in Amerika. We zouden je graag willen vertellen dat dat de enige keer was dat zoiets gebeurde maar dat is helaas niet de waarheid.

Amerika

In Amerika worden er veel te vaak zwarte mannen maar ook vrouwen en kinderen op brute wijze vermoord zonder goede reden. Dat heet discriminatie en is ook in 2021 nog aanwezig, en dan niet alleen in Amerika. Het speelt overal, maar in Amerika lopen ze mega erg achter.

Breonna Taylor kwam op 13 maart om het leven. Ze sliep samen met haar vriend Kenneth Walker in hun appartement toen ze geklop op de deur hoorden. Voordat de twee de deur open konden doen braken ze de deur door om zo naar binnen te komen. Ze lostten in totaal 25 schoten, Breonna overleefde het niet.

Nederland

Op 10 juli 2016 was er een Black Lives Matter-protest op de Dam (Amsterdam) in Amsterdam. De vierhonderd demonstranten hielden een sit-in-demonstratie en protesteerden tegen politiegeweld. Het protest was naar aanleiding van het aanhoudende politiegeweld in de Verenigde Staten tegen zwarte Amerikanen. 

Naar aanleiding van de dood van George Floyd in in de VS op 25 mei 2020 vonden in juni 2020 weer protesten plaats. Op 1 juni 2020 organiseerde BlackLivesMatterNL, een initiatief van Black Queer & Trans Resistance Netherlands, Kick Out Zwarte Piet en Nederland Wordt Beter, een protest op de Dam in Amsterdam naar aanleiding van de dood van George Floyd. Op de vreedzame demonstratie kwamen naar schatting zo’n vijfduizend mensen af. Wow!

Luisteren en proberen te begrijpen

Je zult vast ook hebben gehoord van ‘All Lives Matter’. Dit fenomeen is bedacht naar aanleiding van de Black Lives Matter protesten. Mensen vinden namelijk dat ze de zwarte mensen teveel uitlichten en dat het ‘niet alleen maar om hun gaat’. De aanhangers van All Lives Matter stellen alle mensen gelijk ongeacht ras en beweren dat de maatschappij ‘kleurenblind’ zou moeten zijn. Dat is natuurlijk niet wat met de protesten wordt bedoelt. De mensen die protesteren voor BLM vechten voor evenveel kansen voor iedereen. De meest weggezette groep is in dit geval de zwarte mensen/Amerikanen. Ze staan op voor hun, als het andersom was geweest en witte mensen zouden worden gediscrimineerd was het andersom geweest. Er moet een einde komen aan racisme, daar zijn veel mensen het over eens. Toch zijn er nog steeds veel mensen die het allemaal prima vinden, aka the racist people.

White privilege, misschien heb je het ooit voorbij zien komen. Als je een witte huidskleur hebt wordt je bevoorrecht. Je hebt geen (tot weinig) last van discriminatie en racistische opmerkingen. Mensen met een donkere huidskleur hebben daarentegen hun hele leven last van racistische uitspraken. Van zwarte piet tot uitspraken op straat, racisme is nog lang niet de wereld uit. Als je een lichte huidskleur hebt is het niet altijd makkelijk om je daarin te verplaatsen, dat is logisch als je het nog nooit hebt meegemaakt maar toch is het belangrijk om het wel te proberen. Praat erover (als diegene dat fijn vindt) om hem of haar beter te begrijpen. 

“White privilege doesn’t mean your life hasn’t been hard. It just means the color of your skin isn’t one of the things that makes it harder.”

Hoe kan je helpen?

Racisme uit de wereld helpen is niet makkelijk, toch helpt elk kleine beetje. Kom op voor elkaar, wees supportive en wees er voor iemand die gediscrimineerd wordt. Heb je dat door en weet je niet wat je moet doen? Ask! Praat erover met hem of haar. Ook als je denkt dat het een ‘grapje’ is. Soms lijkt het alsof iemand om zo’n ‘grapje’ lacht, maar is dat van binnen eigenlijk helemaal niet zo. Je moet je voorstellen hoe moeilijk het is om daarop te reageren, juist als de rest alleen maar harder mee lacht.

Een andere manier hoe je kan helpen is petities tekenen. Internet staat vol met petities die opkomen voor de BLM movement. Niet alleen voor rechten maar ook voor de gerechtigheid van vermoorden zwarte Amerikanen. Deze mensen verdienen een gerechtigheid en eigenlijk veel meer dan dat. Door deze petities te tekenen voeg je toch iets toe. Er moet nóg meer verandert worden, en dat kunnen we alleen samen bereiken.

Samen

Niet alleen op 25 mei 2020 did Black Lives Matter, ook vandaag. Dus laten we niet stoppen met erover praten, zodat we hopelijk in de toekomst allemaal gelijk behandeld kunnen worden. We bloeden allemaal dezelfde kleur, act like it. 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten