Laatste nieuws: Beelden van de songfestival-act van Joost Klein te zien

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Wat doet muziek met jouw lichaam?

Muziek speelt een belangrijke rol in ons leven. Muziek betovert, ontroert, verbindt en roept herinneringen en emoties op. Het luisteren en maken van muziek heeft veel positieve effecten op het brein. Bovendien wordt ook gezegd dat jouw muziekvoorkeur veel vertelt over jouw persoonlijkheid.

Muziek helpt tegen pijn

Tijdens het luisteren van muziek wordt de stof endorfine, een gelukshormoon, aangemaakt. Deze stof helpt tegen het gevoel van pijn, angst en stress. Volgens onderzoek op patiënten in het ziekenhuis helpt muziek om de pijn en angst na de operatie te verminderen. Tegenwoordig wordt muziek steeds vaker gebruikt na een operatie of een ongeluk. Door het luisteren van muziek ontspan je je en focus je minder op je pijn en gedachtes.

Muziek werkt therapeutisch

Muziek wordt niet alleen in het ziekenhuis gebruikt maar je ziet het ook steeds vaker in therapievorm. Het wordt voornamelijk gebruikt bij mensen met een aandoening zoals autisme, alzheimer, depressie of een hersenletsel. Muziek is soms heel effectief in het oproepen van gevoelens, gedachten en herinneringen en kan je helpen om die emoties te benoemen en te verwerken.

Muziek maakt slimmer

Als je op jonge leeftijd begint met het maken van muziek, leren je twee hersen helften beter samenwerken, en verhoogt zo je IQ. Je rechter helft bepaald je emoties en de linker helft zorgt voor de actie. Als je muziek luistert neem je het op, je leest de noten, je hoort de muziek en je maakt de bewegingen met je handen. De emotie die je voelt bij muziek ligt dichtbij je motorische gebieden, daarom beweeg je mee op de muziek.

Muziek beïnvloed onze stemming

Ben je in een luie mood en wil je je energieker voelen, of ben je verdrietig en wil je even goed je gevoelens uithuilen? Muziek heeft hier een grote invloed op. Het luisteren van bepaalde muziek kan er voor zorgen dat je emoties verhoogd worden en je meer motivatie krijgt. Muziek heeft ook heel veel invloed op je lichamelijke gezondheid. Beide hersenhelften werken beter samen, de bloedsomloop verbetert en de hartslag verlaagt bij zachte muziek. Bij luide muziek wordt dus de hartslag verhoogd.

Muziek beïnvloed onze smaak

Volgens onderzoek beïnvloedt muziek je smaak en koopgedrag. Je hebt vast muziek op de achtergrond horen spelen tijdens een etentje in een restaurant. Het geluidsvolume en de muziekstijl kunnen de smaakintensiteit veranderen. Bijvoorbeeld een luid en snel liedje verhoogt de omzet per tafel, maar kan wel je smaakervaring verslechteren. Hoge noten in een liedje verhogen de ervaring van de smaak zoet. Ook supermarken maken hier gebruik van, onbewust luister je naar de muziek. Hierdoor kan je koopgedrag veranderen, zonder dat je het zelf door hebt.

Muziek stimuleert onze werkzaamheden

Vele mensen vinden dat muziek het werk leuker maakt en dat ze hierdoor productiever en creatiever zijn. Ook kan muziek helpen om je beter te concentreren op je werk. Door het luisteren naar je favoriete nummers hoor je het geluid van je collega’s of klasgenoten minder goed, waardoor je geconcentreerd door kan werken.

Er is dus niks mis met het luisteren van muziek, maar let wel op het volume. Strek die dansbeentjes en haal je beste karaoke skills boven.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten