Laatste nieuws: Gaat Emma Watson ooit nog acteren?

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Wat gebeurd er als je een black-out hebt?

Je kent het misschien wel. Je bent een toets aan het maken en je weet zeker dat je dit begrip hebt geleerd, maar toch ben je het plotseling vergeten. Je hebt last gehad van een black-out. Wat gebeurt er in je hersenen en hoe ontstaat het. Een black-out kun je krijgen door stress of alcohol.

Wat is een black-out?

Een black-out is een tijdelijke storing in de hersenen. Als het kortetermijngeheugen een herinnering naar het langetermijngeheugen wil versturen kan er een storing oplopen. Dat zorgt ervoor dat je even niks meer kan herinneren. Dit komt vaak voor als je onder grote druk staat.

Black-out bij stress

De wet van Yerskon-Dodson verklaart stress bij presenteren. Als je heel erg nerveus bent of stress ervaart bij een aankomende presentatie kan er een black-out ontstaan. Stress staat in verbinding met opwinding. Angst, het besef dat je moet presenteren en de stress kunnen voor een verhoging van opwinding zorgen. Een beetje spanning voor een presentie is goed, het zorgt ervoor dat je oplet en aan staat voor mogelijk gevaar.
Een tip voor als je de volgende dag een presentatie moet geven: is door cafeïne te vermeiden. In koffie en energie drankjes zit cafeïne. Als je dat ’s avonds drinkt slaap je waarschijnlijker slechter. Zorg dus dat je uitgerust en met genoeg slaap wakker wordt, anders is de kans groter op een black-out.

Black-out bij alcohol

Dat alcohol niet gezond is voor je wist je al. Als je te veel drinkt, kun je ook last krijgen van een black-out. Je hersenen slaan de informatie dan niet meer goed op. Herinneringen worden opgeslagen in de hippocampus. Dat is een gedeelte in je brein dat herinneringen maakt. Als deze beschadigd raakt verliest het zijn functie. Je hebt nog wel herinneringen, maar je kunt geen nieuwe meer maken. Als je een black-out hebt is de hippocampus kort niet meer beschikbaar. Dat kan gebeuren als je veel en snel alles achter elkaar drinkt. Ook kan een opsomming van een lege maag, slaapgebrek en 8 tot 10 glazen al voor gaten in je geheugen zorgen.

Een tip als je het gevoel hebt dat er een black-out gaat krijgen is om op je ademhaling te letten. Als je hoog in je adem gaat zitten, ga je snel praten en over je woorden struikelen. Als je goed diep ademt, zal je iets rustiger in je lichaam gaan zitten. Het is ook fijn voor jezelf om een punt achter je zin te zetten. Dus even een korte rust achter je zin. Zo kan je alvast nadenken over je volgende zinnen. Als je er dan nog niet helemaal uitkomt, is het niet erg om even te zeggen dat je het niet meer weet. Vaak een paar minuutjes later weet je het weer en kun je weer verder met je verhaal.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten