Laatste nieuws: Gerard Joling doneert zijn onderbroek

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle

55 jaar gevangenisstraf voor aanslag bij concert Ariana Grande

55 jaar gevangenisstraf voor aanslag bij concert Ariana Grande op 22 mei. Inclusief de dader vielen er 23 doden en meer dan 100 gewonden.

22 mei 2017 had voor veel mensen in Manchester een mooie avond moeten zijn. Ariana Grande gaf een concert in de Manchester Arena in het Verenigd Koninkrijk, maar de avond eindigde in een ware nachtmerrie. Er werd door Salman Abedi een zelfmoordaanslag gepleegd. Hierdoor werden 22 mensen vermoord, 120 waren gewond, waarvan er 60 werden opgenomen in het ziekenhuis.

Nu, 3 jaar later, is de broer van Salman Abedi veroordeeld tot een gevangenisstraf van minstens 55 jaar. De 23-jarige Hashem Abedi heeft zijn broer aangemoedigd en geholpen bij de aanslag. De rechtbank kon hem geen levenslange gevangenisstraf opleggen, omdat hij jonger dan 21 was op het moment van de aanslag.

Tijdlijn

De gebroeders Abedi hebben maanden besteed aan het bestellen, opslaan en vervoeren van de dodelijke materialen die nodig waren voor de daad. Salman huurde op 18 mei een flat in het stadscentrum om de bom te bouwen en verkenning uitvoerde in het gebied voordat hij de aanval uitvoerde. Op 22 mei 2017 om 22.31 uur sloeg hij toe tijdens het concert van Ariana Grande. Er werden 22 mensen om het leven gebracht, evenals de bommenwerper. Meer dan 100 mensen raakte gewond, sommigen met levensveranderde verwondingen. 

De motivatie van de broers voor hen was om de ideologie van het islamisme te bevorderen, een kwestie die duidelijk en weerzinwekkend is voor de overgrote meerderheid voor degene die het islamtische geloof volgen.

Tweedaagse veroordeling

De veroordeling duurde twee dagen. Hierin werden getuigenissen gehoord van de families van de slachtoffers, van wie velen vochten tegen de tranen toen ze hun verdriet beschreven.

“Het vonnis van vandaag aan Hashem Abedi betekent het einde van een nieuw hoofdstuk in ons leven en bevestigt dat het Britse rechtssysteem sterk en eerlijk is en degene straft die de wet overtreden,” zei Figen Murray, wiens zoon Martyn Hett overleed tijdens de aanslag. Buiten de rechtbank voegde ze eraan toe: “Hoewel ons leven diep beïnvloed is door wat er is gebeurt, kunnen we nu in ieder geval het proces achter ons laten en ons mentaal voorbereiden op het openbare onderzoek dat binnenkort van start gaat. We willen onze dank uitspreken aan het geweldige juridische team en aan iedereen die ons tijdens de moeilijke van het proces heeft gestreund.

Martyns vader, Paul Hett, zei: “Allereerst hebben we twee dagen geluisterd naar aangrijpende details van levens die zijn vernietigd, niet alleen de 22, maar honderden levens die voor altijd zijn veranderd.” Hij zei dat het feit dat Abedi had geweigerd om zelfs voor de rechtbank te verschijnen, een bewijs was van zijn lafheid. “Hij gaat nu de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen, ik weet het zeker, want na de 55 jaar die hij kreeg, weet ik zeker dat de Parole Board, die dan een beslissing moet nemen, ervoor zal zorgen dat deze lafaard nooit het licht ziet.”

Ian Hopkins, de hoofdcommissaris van de politie van Greater Manchester, beschreef de broers als “laffe” en “berekende moordenaars” die hadden geprobeerd de samenleving te verdelen. “Maar dat hebben ze niet gedaan. Hoe pijnlijk het ook was voor degene die hun dierbaren verloren en voor degene die gewond waren, het bracht iedereen dicht bij elkaar. Het toonde de wereld dat we hier in Manchester in ons donkerste uur samen stonden.” Hopkins voegde eraan toe dat Hashem Abedi minachting had getoond door niet naar de rechtbank te gaan. 

De rechter bracht een hulde aan de families van de slachtoffers, dat het een enorme waardigheid en moed is om de rechtbank bij te wonen. Ook vertelde hij hen dat Abedi misschien nooit wordt vrijgelaten.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Soortgelijke berichten