Laatste nieuws: Nieuw seizoen Dexter

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle

Achteraf betalen: Hoeveel kost dat nou echt?

Achteraf betalen is een betaalmethode die veel gebruikt wordt; koop je product nu en betaal het later. Je kan gebruik maken van verschillende betaalmethodes zoals Klarna, Riverty en Tinka. Achteraf betalen heeft zijn voordelen en nadelen. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij en geven je tips om op een slimme manier gebruik te maken van achteraf betalen om zo een betaal later kater te voorkomen.

Eerst zien dan betalen

Een voordeel van achteraf betalen is dat je eerst het product kunt bekijken voordat je het betaalt. Dat kan handig zijn omdat je niet goed weet of die schoenen in het echt wel zo mooi zijn als de website belooft. Ook kan je bijvoorbeeld meerdere maten van een bepaald product bestellen zonder dat je ze allemaal moet betalen. Let wel op: als je spullen te laat terugstuurt, moet je ze allemaal betalen.

Geen geld wel kopen

Achteraf betalen is ook handig als je nu even geen geld hebt maar wel iets wil kopen. Je hoeft dan immers niet te wachten met de aankoop tot je weer geld hebt. Het is dan wel belangrijk om van te voren te weten dat je dat geld over twee weken of een maand wel kan missen.

Geen overzicht meer 

Als je veel spullen koopt met achteraf betalen en er nog veel rekeningen openstaan, kan het lastig zijn om het overzicht te hebben op je geld. Houd daarom voor jezelf bij, bijvoorbeeld met een digitaal kasboek, wat er in- en uitgaat. Zo blijf jij je geld de baas!

Sneller impulsaankopen doen

Wanneer je iets koopt met achteraf betalen, voelt het soms net of je geen geld uitgeeft. Daardoor wordt de drempel veel lager om iets te kopen. Toch even die nieuwe broek of die nieuwe game kopen. Maar heb je ze wel echt nodig?

Tip: Je kan er soms beter eerst nog een nachtje over slapen voordat je besluit iets te kopen. 

Oplopende kosten als je te laat betaalt

Het grootste nadeel van achteraf betalen is dat er de kosten flink oplopen als je te laat betaalt. De meeste bedrijven sturen een herinnering naar de klant die vergeten is te betalen, met een uiterlijke betaaldatum. Na deze datum kun je andere berichten krijgen, zoals extra kosten voor te late betalingen of boetes.  Uiteindelijk kan het bedrijf ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen. Een incassobureau is eigenlijk een tussenpersoon voor het bedrijf waar jij schulden hebt. Zij zijn nu verantwoordelijk voor het innen van de schuld. En dat kan echt in de papieren lopen. Degene die schulden heeft, wordt namelijk ook verantwoordelijk voor de kosten voor het inschakelen van deze tussenpersoon: de incassokosten. Dit houdt in dat boven op het oorspronkelijke bedrag nog extra kosten komen. Dit is minimaal €40.

Tip: Betaal op tijd! Vind je het moeilijk om dat te onthouden? Zet dan een herinnering in je agenda.

Zoek hulp als je er niet uitkomt Lukt het niet om je rekening te betalen? Whatsapp met Geldfit. Zij denken met je mee, geven tips of brengen je in contact met een organisatie die je verder helpt.

Achteraf betalen heeft voordelen maar kent ook een paar serieuze nadelen. Wees je daarvan bewust. Geef jezelf extra tijd om een aankoop te overwegen. En vooral: bedenk van tevoren of je het achteraf kan betalen!


Voor meer informatie kun je ook terecht op de volgende websites:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/vraag-en-antwoord/hoogte-incassokosten

Je geld de baas – Wijzer in geldzaken

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Soortgelijke berichten