Zowel in de brouwerijen als op de kantoren hebben medewerkers hun werk neergelegd, iets wat volgens FNV-bestuurder Nurettin Altundal zelden of nooit eerder is gebeurd. De vakbond wil met deze staking een krachtig signaal afgeven en Heineken aansporen een beter cao-bod te doen. Als dit niet gebeurt, staan er waarschijnlijk volgende week nieuwe acties op de planning. In Zoeterwoude bestaat het risico dat Heineken probeert door te produceren met een minimale bezetting, maar dat zou veiligheidsproblemen kunnen opleveren, waarschuwt Altundal. Volgens CNV-onderhandelaar Mirjam van Leussen heeft 80% van de werknemers in Zoeterwoude gestaakt, en ook in Den Bosch is de opkomst hoog.
Heineken bevestigt dat de productie momenteel stilligt en nodigt de bonden uit om opnieuw in gesprek te gaan. Een woordvoerder meldt dat er voorlopig genoeg bier op voorraad is om aan de vraag van horeca en winkels te voldoen. De staking op het hoofdkantoor heeft echter weinig impact, met slechts vijf stakende medewerkers. Hoeveel productieverlies Heineken lijdt, kon hij niet zeggen.
De huidige cao’s voor de brouwerijen, commerciële activiteiten en de internationale Heineken Group lopen eind dit jaar af. FNV en CNV eisten een loonsverhoging van respectievelijk 7% en 5% in 2025. Heineken blijft bij zijn aanbod van een verhoging van 5,5% over twee jaar en ging niet in op het ultimatum dat de vakbonden tot maandagmiddag hadden gesteld.