Laatste nieuws: Ferry Doedens heeft een nieuwe vriend

Beauty Body Celebs entertainment Fashion Lifestyle

Alles over Non-binair

Wat is non-binair?

Non-binaire personen voelen zich niet thuis in één gender categorie, ze voelen zich geen vrouw maar ook geen man. Ze krijgen vaak de vraag: ‘Ben je een jongen of een meisje?’ Non-binaire personen hebben dus geen antwoord op deze vraag en willen gezien worden als mens en niet als jongen of meisje. Er zijn veel verschillende termen voor genderidentiteiten die niet bij het binaire gender-model passen. Zo heb je niet alleen non-binair maar ook:

–  Gender fluïde: Het geslacht waarmee jij je identificeert varieert per dag of tijd.

–  Agender: Mensen die zich met geen enkel gender identificeren.

–  Bigender: Iemand die zich volledig vrouw én volledig man voelt.

–  Intersekse: Deze persoon is biologisch gezien een man en een vrouw.

  Genderqueer: Een term voor iedereen die zich niet vrouw of man voelt.

De genderidentiteit en genderexpressie zijn niet met elkaar verbonden. Je kunt door iemands uiterlijk niet weten hoe diegene zichzelf identificeert. Iemand kan er uit zien als een meisje maar zich identificeren als non-binair. Wat de persoon aan heeft ligt compleet aan de persoon.

Hoe vaak komt non-binairiteit voor?

De wetenschappelijke en klinische aandacht voor de groep is sterk toegenomen. Omdat er steeds meer informatie over bekend is, in tegenstelling tot vroeger. Vroeger werd je bestempeld als transgender, omdat er nog geen naam voor was en weinig mensen ervan afwisten. Momenteel omschrijft één op drie transgender personen zichzelf als non-binair. In Nederland identificeert 3.9% zich niet met het geslacht dat is geregistreerd bij de geboorte. Wel, zijn er veel mensen die geregistreerd staan als man of vrouw, maar zich niet zo voelen.

Welke voornaamwoorden gebruik je?

De Nederlandse taal kende een lange tijd alleen de mannelijke of vrouwelijke aanspreekvorm (Zij/Haar en Hij/Zijn). Er bestaan veel verschillende voornaamwoorden, die voor elk non-binaire persoon kunnen verschillen. De voornaamwoorden die het meeste voorkomen zijn Die/Diens of Hen/Hun. In een zin zou je ze vervoegen als “Waar is Sasha?” “Die zit daar” of “Hen zit daar.” “Hen moest lopen want hun fiets was kapot.” “Die moest lopen, want diens fiets was kapot.” Als je niet zeker weet hoe je een persoon aanspreekt, kun je het altijd vragen. Met bijvoorbeeld de vraag: “Hoe wil je je het liefst genoemd worden” “Welke voornaamwoorden wil je dat ik gebruik?” of “ Wat zijn je pronouns?”

Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van:

–  Zhij/zhijn/zhaar In spreektaal is deze lastig, want je hoort nog steeds ‘zij’.

–  Shij/shijn

–  ‘Ij’ zonder h of z.

–  Soms wordt ‘ze’ in meervoud gebruikt: Ik vind ze zo mooi, ze zijn mijn grootste liefde.

Bekende celebs die zich identificeren als non-binair

Raven van dorst

Sam Smith

Elliot Page

Brigette Lundy-Paine

Cara Delevingne

Miley Cyrus

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten