Laatste nieuws: Monica Geuze komt met nog een lijn samen met Shoeby

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Burn-out bij jongeren

Een burn-out is iets wat je vaak hoort bij volwassen mensen, maar het kan ook voorkomen bij jongeren. Het gebeurt steeds vaker dat psychische klachten voorkomen.

Wat is een burn-out?

Als je te lang last hebt van stress en je lijf zich niet kan herstellen van de stress, kun je een burn-out krijgen. Een burn-out heeft vaak te maken met werk, maar kan ook komen als je bijvoorbeeld een drukke studie doet of lang geldzorgen hebt. Er gaan vaak maanden, soms zelfs jaren, stress aan vooraf. In een eerdere fase van overspannenheid raakt je energie op en heb je moeite om alles goed te doen. Ook heb je vaak al last van lichamelijke klachten. 

Symptomen van een burn-out

Het helpt als je de symptomen van een burn-out herkent. Het is belangrijk dat je contact opneemt met een professionele hulpverlener, bijvoorbeeld een huisarts of een vertrouwenspersoon op school. 

  • Moeheid
  • Piekeren
  • Concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid
  • Emotionele labiliteit; bijvoorbeeld je voelt je vaak ineens boos of verdrietig of onzeker
  • Prikkelbaarheid
  • Niet tegen drukte/herrie kunnen
  • Onrust/ je gejaagd voelen
  • Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, maagpijn, spierpijn
  • Slaapproblemen 

Ook kun je je machteloos voelen of het gevoel hebben dat je de controle gaat verliezen. Een arts zal je “overspannen” vinden als je minimaal drie van deze klachten hebt en als je problemen hebt om goed te werken of in je sociale contacten. Bij een burn-out ben je overspannen en duren je klachten al langer dan zes maanden. Je voelt je altijd moe en kunt jezelf niet meer opladen; je bent uitgeput.

Jongeren

Er is weinig relatief onderzoek naar een burn-out onder jongeren. Veel jongeren zouden druk ervaren door de prestatiemaatschappij; je “moet” goed presteren tijdens je studie, de perfecte baan vinden en voldoen aan het ideaalplaatje. Ook zou de online wereld een rol spelen bij het ontwikkelen van een burn-out. Het ideaalplaatje komt hier namelijk terug. Je ziet beelden voorbij komen op social media en denkt al snel: “Zo hoort het nu eenmaal”. Anderen lijken het perfect voor elkaar te hebben, terwijl jij het nog allemaal niet weet en van studie, baan of relatie aan het switchen bent. Daardoor leg je meer druk op jezelf. 

Klachten voorkomen

Hoe kun je ervoor zorgen dat je geen burn-out krijgt? Het is belangrijk om minder hoge eisen aan jezelf en je omgeving te stellen. Dit is juist het moment waarop je mag onderzoeken en ontdekken. Je mag van studie en relatie wisselen. Fouten maken is niet erg, want daar leer je van. Je mag vrij zijn en de wereld ontdekken totdat je het wel weet. Durf je zelf kwetsbaar op te stellen: het is oké dat je nog niet alles weet. 

Het kan ook helpen om een dag per week een break te nemen van alle technologie waar je mee bent omringt. Laat je telefoon en je tas als je thuis komt of zet de vliegtuigstand aan. Pak een boek in plaats van je laptop of het kijken van tv.

Als jij denkt je burn-out klachten hebt of je wilt graag met iemand praten? Dan kun je bellen of chatten met de kindertelefoon, met je huisarts of een andere specialist. Wij kunnen je niet verder helpen dan je deze informatie te geven. 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten