Laatste nieuws: Pretty Little Liars acteurs houden reünie!

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle

Dit moet je weten over de meest bekende soa's

Een seksueel overdraagbare aandoening. Vandaag bespreken we de meest bekende soa’s in Nederland en wat je hier allemaal van moet weten. Heb je onveilige seks gehad en maak je je zorgen? Laat je dan snel testen, just to be sure!  

#1. Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jongeren. Dit is een soa die goed te behandelen is. Mocht deze niet behandelt worden kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals chronische buikpijn en onvruchtbaarheid. 

Chlamydia is een bacterie die zich vastzet in de slijmvliezen van het geslachtsdeel. Dit kan gaan ontsteken in de baarmoedermond, de plasbuis en/of de anus. Zowel, jongens als meisjes kunnen deze soa oplopen.

#2. Gonorroe

Gonorroe wordt ook veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie zit op en in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Deze soa kan dus ook ontstaan door orale seks (beffen/pijpen). De klachten van Gonorroe zijn verschillend bij meisjes ten opzichte van jongens. Meisjes hebben zelden last van klachten bij deze soa. Ze hebben soms iets meer afscheiding dan normaal of het plassen kan pijn doen. Zonder behandeling kan deze soa opstijgen naar de eileiders en dit kan dan weer een eileiderontsteking veroorzaken. 

Jongens kunnen last krijgen van pusachtige afscheiding uit de plasbuis, deze is vaak geel of groen. Dit kan ook een branderig of geïrriteerd gevoel geven bij het plassen. Ook als je als jongen geen klachten hebt kun je deze ziekte overdragen. Bij de jongens kan de ontsteking opstijgen. De bacterie kan via de zaadleiders terechtkomen in de prostaat en de bijbal. 

#3. Herpes Genitales

Herpes genitalis is een soort koortslip, dit zit alleen dan rondom de penis, vagina of anus. Deze soa wordt veroorzaakt door een virus, dit begint met een blaasje en droogt op tot een korstje en verdwijnt weer. Dit blaasje komt vaak terug als je last hebt van een lage weerstand. Je kunt dit virus oplopen tijdens het vrijen, ook als je een condoom gebruikt. Herpes Genitales kun je ook krijgen van orale seks, dus laat je niet pijpen of beffen door iemand met een koortslip!

#4. Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking in de lever. Deze soa kun je oplopen door seks, vooral als er bloed vrijkomt. Vaak genees je vanzelf van hepatitis B, dit gaat gemakkelijker als je goed rust, geen alcohol drinkt of drugs gebruikt. Je kunt je laten inenten tegen hepatitis B, dit is vooral aan te raden als je extra risico loopt. Bijvoorbeeld als je als jongen seks hebt met andere jongens, want door anale seks loop je namelijk meer risico op deze soa.

#5. HIV

HIV staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus, het is een virus wat snel muteert. Hierdoor kan je uiteindelijk niet meer goed ziekteverwekkers bestrijden. Als je hiv hebt en geen behandeling hiervoor krijgt kun je uiteindelijke aids krijgen. Dit virus kun je oplopen door te vrijen zonder condoom, bij anale seks of bij het pijpen of beffen is er een risico als je sperma of bloed in je mond krijgt. Het is belangrijk om een behandeling te nemen als je dit virus hebt. Deze behandeling bestaat uit hiv-remmers die je dagelijks moet blijven slikken.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten