Laatste nieuws: Dua Lipa: 'Krijg kick van mensen hun ongelijk bewijzen'

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Alles over chlamydia

Soa staat voor seksuele overdraagbare aandoeningen. Het is een infectie die je op kan lopen tijdens het vrijen, zonder dat je er iets van merkt. Naar schatting vinden er in Nederland er ieder jaar ruim 100.000 nieuwe soa-infecties plaats. Maar welke soa’s zijn er en wat kun je er tegen doen? In een nieuwe reeks artikelen gaan wij je vertellen over welke soa’s er zijn, wat de symptomen zijn en wat je er tegen kunt doen.

Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland en is goed te behandelen. Maar als je chlamydia niet op tijd behandeld, kan dit zorgen voor ernstige gevolgen, zoals onvruchtbaarheid. 

Chlamydia is een bacterie die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen (penis, vagina, anus). Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan in de baarmoedermond, de plasbuis en de anus. Zowel jongens als meisjes hebben risico op chlamydia. Meestal merk je niet dat je dit hebt, maar hoe kun je toch de klachten herkennen?

Klachten

Als je chlamydia hebt opgelopen, kunnen er na 1 tot 3 weken symptomen ontstaan. Bij meisjes is er meer of zijn er andere afscheiding dan normaal. Ook kan er een pijn of branderig gevoel zijn bij het plassen. Er is ook een kans op abnormaal bloedverlies tussen twee menstruaties of na het vrijen. Pijn tijdens het vrijen is ook een symptoom. Ook kan het zijn dat je pijn in je onderbuik krijgt, koorts of jeuk of irritatie bij de anus. (Bloederige) afscheiding bij ontlasting of diarree kan ook een symptoom zijn. 

Klachten bij jongens kunnen een (waterige) afscheiding uit de plasbuis zijn, voor ’s morgens. Ook zij kunnen pijn of een branderig gevoel hebben bij het plassen. Ze kunnen ook pijn in de balzak krijgen, koorts, jeuk of irritatie bij de anus en/of een (bloederige) afscheid bij ontlasting of diarree.

Het kan ook gebeuren dat je geen klachten hebt. Vooral meiden merken vaak niets. Ondertussen kun je de infectie wel doorgeven zonder dat je het merkt. Ongeveer een kwart van de jongens die chlamydia hebben opgelopen hebben helemaal geen klachten. 

Chlamydia is goed te behandelen met een antibioticakuur. Ga op tijd naar een dokter als je onveilige seks hebt gehad en 1 of meer van de bovenstaande klachten hebt. 

Welke gevolgen zitten eraan als je er niks tegen doet?

Bij een jongen kan de ontsteking opstijgen, dit komt veel minder vaak voor dan bij meiden. De bacteriën kunnen via de zaadleiders terecht komen in de prostaat en de bijbal. Dit kan leiden tot een ontsteking in de bijballen of prostaat. Een prostaatontsteking kan gepaard gaan met koorts en pijn in de onderbuik. Een bijbalontsteking veroorzaakt veel pijn in de balzak, wat soms uitstraalt naar de lies. Je voelt een zwelling in de balzak. Soms raakt de bal ook ontstoken door een bijbalontsteking, ook dit geeft zelling en pijn. Bijbal- en balontstekingen kunnen ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. 

Bij meiden kan chlamydia opstijgen naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit kan gepaard gaan met koorts. Je voelt je ziek en je hebt pijn in je onderbuik. Door een snelle behandeling van antibiotica en bedrust kan een eileiderontsteking volledig genezen. Als dit niet wordt behandeld, komen er littekens in de eileiders en hierdoor kunnen die verstopt raken. Dit kan lijden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. 

Zwanger en chlamydia

Ben je zwanger en heb je chlamydia? Dan kun je dit tijdens de bevalling overdragen aan je baby. Je kindje kan hierdoor ernstige oogontsteking of longontsteking krijgen. Door een goede behandeling tijdens de zwangerschap voorkom je dat je baby risico loopt. 

Denk jij dat je een soa hebt of heb je meer vragen? Neem dan contact op met je huisarts. Zij kunnen jou dan professionele hulp bieden. Als je een soa hebt, waarschuw dan ook je partner, ook als je geen klachten hebt. Je partner kan ongemerkt ook een soa hebben en deze doorgeven aan andere.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten