Laatste nieuws: Dieuwertje Blok moet neusamputatie ondergaan

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Gevaren van roken

Veel mensen roken, ook steeds meer jongeren roken op jongere leeftijd. Wij begrijpen dat door groepsdruk of leeftijd je graag een keer een sigaret wilt proberen. Maar weet wel dat er gevolgen zitten aan roken. Wij zullen je wat meer vertellen over de gevaren van roken.

Grote gevolgen

Veel mensen denk dat roken vooral (of alleen maar) longkanker veroorzaakt en dat klopt ook deels. De kans dat roken je longkanker geeft is 86% van alle longkankergevallen. Maar roken veroorzaakt ook andere kankersoorten, zoals alvleesklierkanker, borstkanker, baarmoederhalskanker en blaaskanker. Als je stopt met roken, dan nemen deze risico’s weer af. Het langdurig roken kan dus gevolgen hebben op je fysieke gezondheid.

Bepaalde stoffen in tabaksrook, zoals nicotine, beschadigen de binnenkant van de bloedvaten en maken deze ruw. Je lichaam reageert hier hetzelfde op als bij een wondje op je huid: er worden korstjes gemaakt. Door die korstjes raken de bloedvaten langzaam verstop. Dit zorgt ervoor dat je dus hart- en vaatziekten zoals: hoge bloeddruk, pijn op de borst, beroerte en een hartaanval vergroot.

Verslavend

Roken is ook verslavend, er zit een verslavend stofje in een sigaret, namelijk nicotine. Dit stofje zorgt ervoor dat je verslaafd raakt aan de sigaret. Je mentale gezondheid kan hiervan achteruit gaan, je voelt namelijk constant de drang om te gaan roken. En als je dit niet doet kun je hier mentaal slecht van worden. Je bent dan echt verslaafd aan roken.

Stoppen

Stoppen met roken kan ook heel moeilijk zijn. Je bent namelijk al verslaafd aan roken en je lichaam heeft het als het ware nodig, dat is wat je voelt. Als je wilt stoppen met roken, kun je dit het beste met je huisarts bespreken of een cursus gaan volgen. Zo word je goed begeleid in het stoppen van roken.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten