Het coronavirus.. of eigenlijk: een coronavirus. Covid-19 om precies te zijn. Het virus is familie van andere al bestaande coronavirussen. Voorbeelden hiervan zijn het SARS-virus, MERS-virus, maar ook een onschuldige verkoudheid. Helaas is dit coronavirus niet zo onschuldig als een verkoudheid, sterker nog, er is een internationale noodsituatie uitgeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie.
De impact op de Chinese bevolking is tot nu toe enorm en het verspreidt zich steeds verder in Europa. Tot nu toe is het nog niet in Nederland opgedoken, maar dit zal waarschijnlijk niet lang meer duren.
Wat is een coronavirus nou eigenlijk?
Het virus heeft de naam gekregen omdat deze virussen onder een microscoop lijken op een corona, wat in het Latijns kroon betekent. Dit zijn ziekteverwekkers voor zoogdieren, vogels en mensen. Ze zorgen voor infecties aan je longen en luchtwegen. Het begint met een onschuldig hoestje dat kan uitlopen op infecties met misschien wel een dodelijke afloop.
Waar komt het virus vandaan?
Het virus begon in de Chinese stad Wuhan. Het zou allemaal begonnen zijn op een Chinese dierenmarkt. Het betreft een markt waarop exotische dieren verkocht worden die gebruikt worden om te eten. Veel mensen waarbij begin januari het virus werd aangetroffen, bleken connecties te hebben met de dierenmarkt. Een aantal dagen nadat het virus werd ontdekt, is er onderzoek gedaan naar de markt. Hier is het coronavirus ook aangetroffen.
Wat zijn de symptomen?
De meeste mensen met de ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kun je last hebben van spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn. Niet iedereen voelt zich doodziek. Van alle gevallen van besmetting die nu bekend zijn heeft ongeveer 17 procent last van erge klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er overlijden met name ouderen en mensen die al zwak zijn doordat ze een andere ziekte hebben, maar er zijn maar enkele jonge gezonde slachtoffers gevallen.
Hoe kan ik besmetting voorkomen?
Het virus verspreidt zich via uitgeademde minidruppeltjes. Het is daarom belangrijk om contact met patiënten te voorkomen. Houd daarom minstens twee meter afstand. Mondkapjes helpen niet, die bieden volgens het RIVM slechts schijnveiligheid.
Hygiëne is het sleutelwoord tegen het virus. Als je eerst een besmet voorwerp aanraakt en daarna je gezicht, kun je jezelf besmetten. Was vaak je handen en gebruik papieren zakdoekjes als je moet niezen. Als je geen zakdoek bij hebt, nies dan in je elleboog en vooral niet met je hand voor je mond. Reis je naar een gebied waar het virus al heel erg verspreid is? Raak dan geen dieren aan en vermijd markten met vis, vlees, pluimvee en wilde dieren. Er wordt over het algemeen wel afgeraden om naar een land te reizen waar het virus al aanwezig is.
Op dit moment is het virus nog niet in Nederland aangetroffen, maar het is wel heel dichtbij over de grens aangetroffen. Oppassen dus!