Laatste nieuws: Monica Geuze weerlegt Kaj's denkwijze over Bachelor Paul

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Let's talk: eetstoornissen

Eetstoornissen, ziektes die niet genoeg worden besproken. En dat terwijl in alleen Nederland al jaarlijks ongeveer 200.000 mensen lijden aan een eetstoornis. Wij zijn hier om het er met jou over te hebben, zodat je weet wat het inhoudt en je misschien iets minder alleen voelt.

Wat is een eetstoornis?

Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Ze eten niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor hun lichaam, of eten in een opwelling grote hoeveelheden – meestal ongezond en calorierijk – voedsel. Er zijn een heleboel verschillende eetstoornissen. Zoveel dat ze nog niet allemaal gediagnostiseerd zijn.

Zelfbeeld

Een eetstoornis ontstaat door een combinatie van factoren: aanleg, omgeving, ingrijpende gebeurtenissen en persoonlijke eigenschappen. Eetstoornissen ontstaan vaak in of na de puberteit. Dit is een levensfase met grote veranderingen. De meeste eetstoornissen zijn goed te behandelen maar er zijn ook mensen, meisjes, jongens, pubers die jaren lijden aan de gevolgen of zelfs de ziekte.

Een andere grote factor die speelt bij het ontwikkelen van een eetstoornis is zelfbeeld en het slankheidsideaal. Omdat veel jonge mensen op social media het ‘perfecte lichaam’ krijgen voorgeschoteld, lijkt het voor hen alsof hun lichaam niet goed genoeg is. Het voelt voor hen alsof ze er alles aan moeten doen om er net zo uit te zien als modellen en influencers. Een eetstoornis sluipt in je leven. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als jij stopt met eten en enorm begint te letten op je eten en inname daarvan. Dat is gevaarlijk voor je lichaam en ook voor je geest. Het is daarom belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt en als je wilt afvallen dit gezond doet.

Wat veel mensen vergeten is dat elk lichaam anders is. Je kan nog zo erg je best doen, dagen niet eten maar het lichaam dat jij voor je ziet is niet het jouwe. Iedereen heeft andere maten en het is bijna onmogelijk om in een ander lichaam te veranderen.

Geloof ons als we zeggen dat elk lichaam mooi is, op welke manier dan ook. Ook als je dat zelf niet ziet. Houden van je lichaam brengt je op heel veel verschillende manieren veeeel verder in het leven. Ook als het onmogelijk lijkt, het is mogelijk. Really!!

Welke zijn er?

Zoals we al zeiden zijn er een flink aantal eetstoornissen maar de twee grootste zijn Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa. Een grote kans dat je die eerste kent. Anorexia Nervosa is een psychische stoornis. De letterlijke vertaling van anorexia nervosa is ‘gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’. Dit is echter niet helemaal juist want iemand met anorexia nervosa heeft wel eetlust echter kan degene het hongergevoel op allerlei manieren onderdrukken. Je ziet jezelf in het slechtste daglicht en doet er alles aan om af te vallen. Dit kan door overmatig sporten of bijvoorbeeld lopen maar ook door het gebruik van laxeermiddelen en braken.

Ditzelfde geld voor Boulimia Nervosa. Je bent geobsedeerd met eten en je lichaam. Wanneer je boulimia nervosa hebt, ben je continu bezig met je gewicht en je lichaam. Het voelt alsof de hele wereld draait om je lichaam en alles wat daarin gaat. Veel dingen staan gelijk aan Anorexia Nervosa, het enige verschil zijn de eetbuien. Door overdag weinig tot niet te eten, wordt de honger vaak te groot. Hierdoor ontstaan eetbuien. Je gaat op één moment zoveel eten dat je achteraf meteen spijt krijgt. Eetbuien wissel je af met braken, laxeren of periodes van streng lijnen en/of sporten. Dit heet ‘compenseren’.

Recente cijfers van het aantal kinderen en jongeren met een eetstoornis ontbreken. Onderzoek uit 1997 laat zien dat ongeveer 0,3 procent van de 13- tot 18-jarigen lijdt aan anorexia nervosa. Een zelfde percentage lijdt volgens dit onderzoek aan boulimia nervosa. Veel dus. Zoals we al zeiden zijn er nog meer eetstoornissen. Zoals bijvoorbeeld Eetbuistoornis. Eetbuistoornis, of ‘binge-eating disorder‘, is een eetstoornis waarbij er steeds terugkerende perioden zijn waarin het kind of de jongere eetbuien heeft. Deze buien worden niet gecompenseerd. Over het algemeen ontstaat er hierdoor overgewicht.

Hoe voelt het om een eetstoornis te hebben?

Een eetstoornis is heel eenzaam. Je schaamt je en wilt het liefst alles voor jezelf houden. Vooral in het begin is het nog erg lastig om erover te praten. Schaamte neemt de overhand. Daarnaast ben je zoveel bezig met gewicht, eten en afvallen dat je je bijna op niks anders meer kan concentreren. Je bent vaak moe, verliest je concentratie en bent misschien wel meer moody dan normaal. Daarnaast gebeuren er ook dingen met je lichaam. Niet of of weinig eten, braken of overmatig sporten is niet goed voor je lichaam. Dat lijkt misschien geen verassing maar het is heel schadelijk. Als je ziek bent kan je haar (in grote hoeveelheden) gaan uitvallen. Je krijgt sneller blauwe plekken en het ook sneller koud.

Naast de fysieke problemen zijn de mentale misschien wel het ergst. Je ziet vaak dat mensen met een eetstoornis zich gaan afzonderen van bijvoorbeeld vrienden en familie. Je hebt dan het gevoel alsof niemand je begrijpt en dat is misschien ook wel zo. Je voelt je alleen en kan alleen nog luisteren naar de stemmen die je vertellen wat te doen. Maar f*k die stem!

Een eetstoornis en nu?

Hulp zoeken is nooit makkelijk. Toch is het belangrijk om erover te praten. Je denkt misschien dat niemand je begrijpt, maar believe us; er zijn een heleboel mensen die hetzelfde meemaken als jij. Vraag om hulp en vertel je verhaal aan een vriendin, je ouders of je huisarts. Je krijgt overal de keuze, het is altijd je eigen keuze. Samen kunnen jullie kijken naar een oplossing, en er samen uitkomen.

Iets anders dat misschien helpt is andere meisjes of jongens vinden die in hetzelfde schuitje zitten. Met iemand praten die hetzelfde meemaakt maakt alles 100 keer makkelijker. Op TikTok zijn er duizenden mensen die hun eating disorder journey laten zien. Dat kan helpen, maar ook op sites zoals Proud2BeMe en 99gram kun je over je problemen praten of hulp zoeken. Het is nooit te laat. Dit is niet voor altijd! Echt.


Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten