Laatste nieuws: Balletwereld rouwt om het plotselinge overlijden van Michaela DePrince (29)

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle news

Let's talk: faalangst

In Let’s Talk praten we over onderwerpen die moeilijk bespreekbaar zijn. Mensen schamen zich ervoor, er hangt een taboe omheen of men is bang om zich erover uit te spreken. Vandaag vertellen we je meer over faalangst. Tijd om dit onderwerp bespreekbaar te maken!

Het woord zegt het eigenlijk zelf al, angst om te falen. Men is bang dat, ondanks de goede voorbereiding, er toch een mislukking aan zit te komen. Dit kan in allerlei situaties voorkomen, bijvoorbeeld bij een spreekbeurt of een spannende auditie. Faalangst kan erg belemmerend zijn, want in sommige gevallen presenteer je niet zoals je dat zou willen. Het kan zo erg in de weg zitten, dat je ook kunt afhaken. Je durft dan helemaal niet meer te presenteren. Of het tegenovergestelde, je gaat nog harder werken en kunt je niet meer goed ontspannen. Lichamelijke symptomen die bij faalangst voorkomen zijn onder andere hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, geen eetlust, weinig slaap, buikpijn of zelfs diarree. Als je nog steeds twijfelt of je faalangst hebt, kun je eventueel een afspraak maken bij de dokter. Ook zijn er online allerlei testen te vinden, waardoor je meer duidelijkheid zou kunnen krijgen!

Faalangst kan door allerlei oorzaken ontstaan. Er zijn drie soorten faalangsten waarbij de oorzaak telkens anders is: cognitieve faalangst, sociale faalangst en motorische faalangst. Bij cognitieve faalangst ben je bang dat jouw kennis niet voldoende is. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens het maken of voorbereiden van een examen. De angst is zo groot dat je tijdens het examen dichtklapt en niet meer presenteert op jouw niveau. Bij sociale faalangst ben je heel erg bezig met wat men van je vindt. Je bent bang voor kritiek van anderen en vindt het lastig om voor grote groepen te staan. Deze angst ontstaat vaak bij spreekbeurten. Bij motorische faalangst ben je bang om fysieke taken uit te voeren, terwijl je prima in staat bent dit te kunnen doen. Denk aan een opdracht tijdens gym of een handtekening zetten. Je lichaam gaat vaak dingen doen wat je helemaal niet wilt.

Hoe hou je deze angst onder bedwang? Dat kan behoorlijk lastig zijn! Allereerst is het goed om te weten dat fouten maken erbij hoort. Sterker nog, je moet fouten maken om succesvol te worden. Van elke fout leer je namelijk ontzettend veel! Daarnaast is het belangrijk dat je bewust bent van jouw gedachtes. Veel gedachtes zijn namelijk negatief, maar bleken achteraf vaak niet te kloppen. Schrijf eens een aantal situaties op waarbij je dacht dat het je niet ging lukken, maar het je uiteindelijk toch gelukt is. Tot slot kan mediteren ook helpen om je mindset om te draaien. Daarnaast werkt het erg ontspannend en geeft het je veel rust!

Kom je er nog niet uit? Ga dan opzoek naar professionele hulp! Maak een afspraak bij de huisarts of praat met een docent op school. Zij kunnen jou een stuk beter helpen. Overigens hoef je je nergens voor te schamen, je moest eens weten hoeveel mensen met dit probleem kampen. You got this!

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten