Laatste nieuws: Billie Eilish staat volgend jaar drie keer in Ziggo Dome

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Wat doet Muziek eigenlijk met ons?

Iedereen luistert er wel eens naar muziek. Je doet het bewust en onbewust. De meeste mensen kunnen niet meer zonder muziek. Maar wat voor een invloed heeft muziek eigenlijk op je mentaal en fysiek?

Waarom vinden we muziek zo fijn?

Muziek heeft heel veel voordelen. Het verzacht je pijn, mentaal en fysiek. Daar zijn onderzoekers achter gekomen. Muziek leid je af van waar je mee bezig bent. Daardoor merk je minder dat je pijn hebt. Het geeft ook positieve invloed op je humeur. Als je naar vrolijke nummers luistert kan je je ook meteen wat vrolijker voelen. Ook als je iets saais aan het doen bent zoals reizen met het ov is muziek heel fijn. Je bent even afgeleid van alles wat er om je heen gebeurt en je kan lekker in de muziek weg dromen. Je krijgt ook meer motivatie om dingen te doen door muziek, denk bijvoorbeeld aan sporten of bij dagelijkse bezigheden zoals bijvoorbeeld opruimen of douchen. Het werkt ook stress verlagend. Het leidt je namelijk goed af van alle stress die je hebt. 

Wat voor invloed heeft muziek op je hersenen?

Muziek ontspant en prikkelt je hersenen. Het heeft dus een positieve werking op je hersenen. Ook werkt het goed voor je mentale problemen. Wist je dat muziek ook steeds vaker wordt gebruikt als behandeling tegen depressie en slapeloosheid! Muziek komt binnen in je emotiegebied van je hersenen. Dit ligt vlak bij je motorische gebieden (dat zijn de gebieden die ervoor zorgen dat je beweegt etc.). Wanneer je de emotie van de muziek voelt en je emotie geprikkeld wordt, stimuleer je ook je motorische gebied, waardoor je wilt gaan bewegen. Het is dan niet alleen de muziek die je voelt, maar soms voel je ook rillingen over je lichaam en/of krijg je kippenvel. De rillingen worden veroorzaakt door een gebied die iets verder van je hersenen liggen. Dit komt van je voorste gebied van de hersenen. Dit gebied is het startpunt van veel functiesystemen die van voor naar achteren lopen in de hersenen. Uit onderzoeken is gebleken dat muziek een perfecte prikkel is voor je hersenen om die 2 gedeeltes met elkaar te verbinden.

Word je slimmer van muziek?

Voor je hersenontwikkeling is muziekles erg goed, dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Als kinderen muziekinstrumenten leren te bespelen wordt de verbinding tussen hun linker- en rechterhersenhelft versterkt. Dit is heel goed voor het leren omgaan met gedrag en emoties. Het luisteren van muziek uit andere talen helpt je met het leren van de talen. Muziek luisteren helpt je ook met concerteren waardoor je beter kan leren. Maar vooral het bespelen van muziekinstrumenten maakt je echt slimmer. Bij mensen die muziek maken zijn de linker- en rechterhersenhelft beter met elkaar verbonden. Het helpt ook met je intelligentie. Muziek luisteren helpt je ook om te luisteren naar mensen. 

Hoe beïnvloed muziek ons ze sociale leven?

Muziek verbindt mensen ook. Denk bijvoorbeeld aan een band. Muziek is namelijk niet alleen het luisteren ernaar, maar ook het maken ervan. Je maakt als je in een band zit een hele goede band met elkaar dankzij het maken van muziek samen. Door muziek ontstaan ook fandoms. Dat is een groep mensen die fan is van dezelfde artiest of soort muziek. In fandoms maak je daarom ook veel vrienden en breid je je sociale contacten uit.

 Hoe komt het dat we zoveel geld uitgeven aan muziek?

We geven met en zonder dat we het misschien door hebben best wat geld uit aan muziek. Bijna iedereen heeft namelijk wel Spotify, daar kan je maandelijks een bedrag betalen om ongestoord muziek te luisteren. Dit is wat veel mensen ook dus doen. Veel mensen willen natuurlijk ook muziek live horen en gaan naar concerten en festivals. Daar betaal je ook soms flink wat geld voor. Niet te vergeten kopen we muziek natuurlijk ook in de vorm van Platen en Cd’s.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten