Laatste nieuws: Bram Krikke gaat trouwen!

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle

“Ik werd bang van de belletjes van het Incassobureau”

Jongeren betalen steeds vaker achteraf zonder na te denken wat de gevolgen kunnen zijn. Zo is het natuurlijk heel simpel om even gauw dat leuke shirtje te bestellen of een jurkje voor een themafeestje. Vervolgens zie je later wel wanneer je het terugbetaalt, want je wordt toch binnenkort uitbetaald. Het kan vast geen kwaad, denk je bij jezelf. Hoe dan ook zitten er heel wat gevolgen aan vast, want wat gebeurt er als je niet op tijd betaalt, omdat je het vergeten bent of het geld er helemaal niet voor hebt? Wij spraken één van deze jongeren, die veel schulden heeft gekregen door het achteraf betalen. Wel blijft ze graag anoniem en daarom noemen we haar voor het gemak even Sophie.

“Ik ging uit en wilde daarvoor een leuke outfit, maar het geld had ik er niet voor”, vertelt Sophie Daarom koos ik voor de optie achteraf betalen. Het was fijn, want het geld werd niet gelijk van mijn rekening afgeschreven.” Eerst verliep het betalen via deze methode goed, ze betaalde op tijd en het was vooral erg handig. Later stapelden de schulden op.

Sophie begon niet alleen achteraf te betalen, maar ook in termijnen. Zo betaalde ze haar jas van 600 euro in drie keer met een bedrag van 200 euro. Dit beviel haar goed, zelfs zo goed dat ze liever een incassobureau had dan dat ze op tijd betaalde. “Ik heb ook weleens gehad dat ze de termijn optie niet hadden en dat ik dacht: ‘laat het maar naar een incassobureau gaan, want daar kan je wel in termijnen betalen’” Het was al een flink hoog bedrag, dus die extra kosten maakte haar dan ook weinig uit.

Vervolgens kreeg ze een opstapeling van rekeningen, want ze dacht er nou eenmaal te makkelijk over. Zo kocht ze steeds meer en betaalde ze het te laat. Het kwam dan bij het incassobureau terecht waar ook haar andere openstaande rekeningen nog stonden. Al deze bedragen werden hoger en hoger.

Op gegeven moment bereikte Sophie een dieptepunt. Ze werd voor de zoveelste keer gebeld door een incassobureau. “Op gegeven moment werd ik weer gebeld en zodra mijn telefoon afging werd ik helemaal paranoia. Dan zag ik een onbekend nummer en dacht ik: ‘kut, wat nu weer.’” Ze werd opgebeld met de mededeling dat ze meerdere openstaande rekeningen had van verschillende bedrijven. Dit ging om een totaal bedrag van 15.000 euro. “Het was letterlijk allemaal zooi wat ik besteld had. Van shampoo tot een roze legging, het waren dingen die ik allemaal niet nodig had.

Sophie zag dat ze te ver ging en besloot alle apps te verwijderen. Denk hierbij aan de Zara, H&M en Zalando. Ze nam zichzelf voor om te stoppen, want ‘dit kon niet meer’. Sophie moest maandelijks 300 euro betalen en dit ging zo’n twee jaar door. Toch kwamen er elke keer weer rekeningen bij en duurde het lang voordat ze eindelijk van haar schulden af was.

Ze heeft alles weten te betalen zonder hulp van anderen. Dit doordat ze zich tot op de dag van vandaag schaamt. Ze durfde het aan niemand te vertellen en zeker niet aan haar ouders.

Ze raadt het anderen af die eraan denken om achteraf betalen te gaan gebruiken. ‘Als ik nu wat wil kopen denk ik bij mezelf: “zal ik hiervoor langs de winkel gaan?” Als daar het antwoord ja op is ga ik de stad in om het fysiek te halen i.p.v. even snel bestellen op internet.’

Tips als je gebruik maakt van achteraf betalen:

1. Betaal direct als de rekening komt

2. Retourneer op tijd

3. Zet een herinnering in je telefoon of je agenda zodat je de betaling niet vergeet.

4. Check je berichten (sms en email)

5. Let op onbekende afzenders, want je krijgt berichten van de aanbieder van achteraf betalen (zoals Klarna of Riverty) en niet van de webshop waar je je product hebt gekocht.

6. Bekijk van tevoren of je je aankoop terug kan sturen of annuleren

7. Bedenk vooraf of je het kan betalen

8. Zorg dat je niet zoveel herinneringen mist dat er een incassobureau wordt ingeschakeld. Dit is namelijk nog veel duurder.

9. Zoek hulp als je er niet uitkomt, bijvoorbeeld met Geldfit via What’sApp.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Soortgelijke berichten