Laatste nieuws: Billie Eilish staat volgend jaar drie keer in Ziggo Dome

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Alles over het spiraaltje

Het spiraaltje is net als de condoom en de pil een anticonceptiemiddel. Het spiraaltje zorgt er voor dat je niet zwanger wordt. Dit middel is net zo betrouwbaar als de pil.

Als eerste zijn er twee soorten spiralen, het hormoon spiraal en de koperspiraal. Beide hebben ze hun voor en nadelen. Voordelen van beide spiraaltjes zijn dat het heel betrouwbaar is. In tegenstelling tot de pil kun je dit niet vergeten. Je hoeft er maar eens in de 5 tot 10 jaar aan te denken. Het spiraaltje is ook betrouwbaar als he overgeeft of diaree hebt. Beide spiraaltjes hebben ook nadelen. Het inbrengen kan pijnlijk zijn en dit moet de dokter doen. Je kunt je ongesteldheid niet plannen of uitstellen. Met het spiraaltje heb je geen bescherming tegen soa’s.

Hormon spiraal

Het hormoonspiraaltje zorgt er voor dat je niet zwanger wordt door de hormonen die erin zitten. Het beschermt je 5 jaar lang tegen zwangerschap. Een voordeel van de hormoonspiraal is dat je ongesteldheid meestal korter, lichter en minder pijnlijk is. Soms blijft het zelfs helemaal weg. Een nadeel is wel dat je tussendoor kan bloeden.

Koperspiraal 

Het koperspiraaltje zorgt er ook voor dat je niet zwanger kan worden, alleen komt dit door de koper. De koperspiraal kan je 5 tot 10 jaar beschermen tegen zwangerschap. De voordeel van de koperspiraal is dat als je anticonceptie wil zonder hormonen, je kunt kiezen voor de koperspiraal. Een nadeel van het koperspiraal is dat je ongesteldheid mogelijk pijnlijker is en er is kans dat je iets meer bloed verliest dan voor de plaatsing van het spiraaltje. 

Hoe gaat het plaatsen van een spiraaltje?

Het spiraaltje wordt door een getrainde huisarts, verloskundige of gynaecoloog geplaatst. Via je vagina wordt het spiraaltje in de baarmoeder geplaatst. voordat het spiraaltje geplaatst wordt, wordt de grootte en de ligging van je baarmoeder bepaald met een inwendig gynaecologisch onderzoek. Ook wordt her uitgesloten of je zwanger bent.

Het plaatsen van een spiraal duurt maar een paar minuten. In overleg kun je een plaatselijke verdoving krijgen of pijnstillers nemen voordat de spiraal wordt ingebracht. Je vagina en baarmoedermond worden gedesinfecteerd en met een aanhaaktang wordt de baarmoeder zo veel mogelijk gestrekt. Het spiraaltje wordt nu ingebracht, wat samen kan gaan met wat pijn, bloedverlies en soms flauwvallen. Na het plaatsen van het spiraaltje wordt er aangeraden om het de rest van de dag rustig aan te doen.

Zit het nog goed?

Heb jij een spiraaltje maar twijfel je of het nog goed zit? Check met een vinger of je de draadjes nog voelt. Weet je niet zeker of je ze voelt? Maak dan een afspraak bij je huisarts of gynaecoloog om jouw spiraaltje te controleren. Als je voor je afspraak seks wil hebben, gebruik dan voor de zekerheid ook een condoom. Neem ook contact op met je huisarts of gynaecoloog bij onverwachte, hevige bloedingen als je een spiraaltje draagt.

Wil jij meer informatie over je spiraaltje of heb je nog vragen? Neem dan contact op met je huisarts.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten