Laatste nieuws: Camila Cabello dropt nummer en videoclip

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Alles over anticonceptiemiddelen

Veilig vrijen is ontzettend belangrijk. Zo kun je niet ongewenst zwanger raken of een soa oplopen. Maar welke middelen zijn er eigenlijk om veilig te vrijen? 

Condoom & pil

Het condoom en de pil zijn twee voorbehoedsmiddelen die je vast al kent. Een condoom beschermt je tegen soa’s en om een zwangerschap te voorkomen, al is dit niet altijd 100% gegarandeerd. 

De pil is een van de meest gebruikte middelen om een zwangerschap te voorkomen. Dit beschermt je niet tegen een soa. Je moet er wel goed op letten dat je de pil regelmatig slikt, anders heb je alsnog kans op een zwangerschap. Ook de pil beschermd je niet 100% tegen zwangerschap.

Vrouwencondoom

Het vrouwencondoom breng je, net als het condoom, aan voor het vrijen. Deze breng je in de vagina en haal je er na de seks weer uit. Het vrouwencondoom geeft geen hormonen af en beschermt tegen zwangerschap en mogelijk soa’s. Het vrouwencondoom is latexvrij om eventuele latex-allergieën te voorkomen. Het nadeel van deze anticonceptie is dat het niet bij elk standje goed blijft zitten en het is vrij duur.

Spiraal

Het spiraaltje wordt door een arts in je baarmoeder geplaatst en zorgt ervoor dat het niet mogelijk is voor een vruchtje om zich te nestelen in de baarmoederwand. Een spiraal heb je van plastic of van metaal. Het spiraaltje blijft 5 jaar zitten en je hoeft dan ook niet te denken aan anticonceptie. Het beschermt goed tegen zwangerschap, maar niet tegen soa’s. Wel kan dit je menstruatie verergeren. 

Prikpil

De prikpil wordt eens in de 3 maanden geprikt en geeft bescherming tegen zwangerschap. Tijdens deze 3 maanden word je wel maandelijks ongesteld. De prikpil beschermt je wel tegen zwangerschap maar niet tegen soa’s. 

Implanon

Het implanon is een staafje dat onder de huid wordt aangebracht, meetstal bovenin de arm. Het staafje kan 3 jaar blijven zitten; je hoeft dus 3 jaar niet aan anticonceptie te denken. 8 uur nadat het staafje is aangebracht, kun je veilig vrijen. Ook deze voorbehoedsmiddel beschermt je niet tegen soa’s.

Nuvaring (vaginale anticonceptiering)

De nuvaring is een ring die je zelf in de vagina aanbrengt. De ring is buigzaam en beschermt je een maand lang tegen zwangerschap. Ook de ring beschermt je niet tegen soa’s. In vergelijking met de pil is de kans op een trombose hoger. Ook zijn er mogelijke bijwerkingen zoals hoofdpijn en spanning in de borsten. 

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister geeft steeds een weeklang hormonen af. Na 3 weken heb je, net als met de pil, een stopweek. In de deze week ben je ook beschermt tegen zwangerschap. Net als de pil kan je ook je menstruatie uitstellen. Deze pleister beschermt je niet tegen soa’s. 

Pessarium

Het pessarium breng je samen met zaaddodende gel aan in de vagina voor seks. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen niet in de eileiders en baarmoeder terecht kunnen komen. Voor de seks moet er aan gedacht worden om het aan te brengen voor de seks en na de seks moet er aan gedacht worden dat het pessarium wordt verwijderd. Ook dit beschermt niet tegen soa’s en beschermt ook niet goed wanneer het onjuist wordt ingebracht. 

Wil je meer weten over anticonceptiemiddelen? Raadpleeg dan je huisarts!

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten