Laatste nieuws: Monica Geuze weerlegt Kaj's denkwijze over Bachelor Paul

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Alles over: Herpesvirus

Wel eens gehoord van een soa? Dat is een seksueel overdraagbare aandoening. Een infectie die je op kunt lopen tijdens het vrijen, zonder dat je er iets van merkt. Je hebt verschillende soorten soa’s. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het herpesvirus. 

Hoe krijg je het? 

Een herpesinfectie is besmettelijk van mens op mens, meestal door rechtstreeks contact. Denk bijvoorbeeld aan zoenen. Soms kan het ook overgedragen worden via een voorwerp, bijvoorbeeld als je uit hetzelfde glas drinkt. 

Wanneer heb je het? 

Het herpesvirus kan gezien worden op de huid en op de slijmvliezen als blaasjes. Vaak zijn deze blaasjes brandend, stekend, prikkend en of tintelend. Ook kan je last krijgen van koorts. De meest voorkomende vorm van het herhalend, optredende virus is herpes rond de lippen (ook wel koortslip genoemd). 

Na gemiddeld zeven tot tien dagen zijn alle symptomen verdwenen. Maar dat wil niet zeggen dat het virus is verdwenen. Het herpesvirus is onvoorspelbaar. Je kan al na twee dagen symptomen hebben. Maar het kan evengoed pas jaren later opduiken of zelfs nooit. 

Hoe genees je ervan?

Er bestaat eigenlijk geen geneesmiddel voor herpes. Wie eenmaal besmet is door het virus draagt dit levenslang met zich mee. Je kan wel met medicatie de duur en intensiteit van je symptomen verminderen. Je moet dan snel na het begin van je klachten starten met de behandeling. De eerste aanval van het herpesvirus is ook de zwaarste.

Hierbij een aantal tips:

  • Hou de herpesblaasjes zo droog mogelijk. Breng geen crèmes aan op de letsels. 
  • Crèmes voor een koortslip werken niet voor genitale herpes.
  • Je kan de blaasjes aanstippen met verdunde eosine (te verkrijgen bij elke apotheker). Daardoor drogen de blaasjes uit en verdwijnen ze sneller.
  • Heb je verschillende keren last van blaasjes kort na elkaar? Overleg met je arts of je in aanmerking komt voor een langdurige behandeling.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten