Laatste nieuws: Chantal Janzen stuurt naaktbeelden naar Amerikaanse regisseur

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Ervaringsverhaal: PCOS

Maar liefst tussen de 5 en 10 procent van de vrouwen heeft last van PCOS. Het is een vervelende aandoening. Door het syndroom krijg je vaak geen eisprong. Het is daardoor lastiger om zwanger te worden. Je bent namelijk minder of helemaal niet vruchtbaar. Hier deelt iemand met PCOS haar verhaal! 

Bij PCOS, ook wel polycysteus-ovariumsyndroom, zitten er veel blaasjes in je eierstok. Deze blaasjes heten cysten. Normaal groeit er meestal één blaasje met een eicel erin. Bij PCOS zijn er veel meer blaasjes, maar deze groeien niet goed. Ook knappen ze niet, waardoor er geen eicel komt en daardoor is er geen eisprong. Hierdoor worden vrouwen met PCOS meestal niet ongesteld. 

“Sinds ik voor het eerst ongesteld ben geworden, is mijn menstruatie al heel onregelmatig. Voor een lange tijd dacht ik dat dat normaal was, omdat ik dat van mensen om mij heen hoorde. Het stopte niet en besloot daarom om aan de pil te gaan. Dit werkte niet voor mijn lichaam dus ik ben daar snel mee gestopt. Toen ik 16 was ben ik toch naar de dokter gegaan. Er is toen een uitwendige echo gemaakt van mijn buik, maar hier was niets op te zien. Ik ben toen weggestuurd. Er werd mij verteld dat er niks aan de hand was. Een jaar later, waarin ik toch heel veel last ervan bleef houden, ben ik opnieuw naar de dokter gegaan. Nu kreeg ik een inwendige echo. Hieruit bleek dat ik PCOS had. Ze vertelde me dat ik waarschijnlijk moeilijk kinderen zou kunnen krijgen. Dit vond ik verschrikkelijk.”

“Ik heb ontzettend veel last van onregelmatige menstruatie, stemmingswisselingen, veel haar op mijn lichaam en ook veel rug- en buikpijn. Het is echt heel vervelend, maar ik kan er niks aandoen. Als ik rug- of buikpijn heb, leg ik er meestal een warme kruik op. Dat helpt een beetje. Ik merk dat ik wel anders ben gaan kijken naar zwangere vrouwen. Ik vind het zo jammer dat het misschien niet mogelijk is om zwanger te worden. Het is ‘een groot ding’ geworden in mijn leven.” 

“Ondanks dat het ik het heftig vind, ben ik er wel achter gekomen dat het belangrijk is om me niet te veel te laten leiden door deze aandoening. Er is meer dan alleen mijn PCOS. Door te focussen op mijn hobbies en dingen die ik echt leuk vind, denk ik minder aan mijn aandoening.” 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten