Laatste nieuws: Nieuwe films en series op Netflix

Beauty Body Fan Fiction Fashion Lifestyle

Ik durf mijn ouders niet om de pil te vragen

Als je er last hebt van je ongesteldheid, of je je hebt een relatie en je wil zo veilig mogelijk seks hebben, dan is de pil een handige oplossing. Je kan dit aan je ouders/verzorgers vragen om samen met jou te halen bij de dokter. Maar wat als je het niet durft te vragen?

Waarom durf je het niet te vragen?

Vraag eerst aan jezelf waarom je het niet durft te vragen. Durf je het niet omdat je je er niet comfortabel bij voelt? Of vind je het gewoon ongemakkelijk? Als je een goede band met een ouder of verzorger hebt, kan je het gesprek misschien wel voorzichtig aan kaarten. Het is niets om je voor te schamen!

Hoe kaart ik het aan?

Je hoeft niet direct te vragen of je aan de pil mag, je kan het ook gewoon over het onderwerp praten. Wat vinden je ouders/verzorgers van de pil? Zit je moeder of grote zus aan de pil? Als je het onderwerp voorzichtig aan kaart kan je langzaam naar de vraag toe werken.

Neem iemand in vertrouwen

Heb je het er liever niet met je ouders/verzorgers over? Neem dan iemand anders in vertrouwen. Oma, tante, zus, beste vrienden of iemand van school. Je kan ook aan hun vragen om mee te gaan naar de dokter. 

Online inlezen

Je kunt je online inlezen over wat de pil precies is en wat het met je lichaam doet. Zo kun je voorbereid het gesprek met je ouders/verzorgers aangaan. Zo overtuig je je ouders/verzorgers misschien ook iets meer, omdat ze zien dat je je goed hebt ingelezen.

Ouders/verzorgers willen het niet

Het kan zo zijn dat je ouders/verzorgers niet willen dat je aan de pil gaat. Zij kunnen verschillende redenen hebben. Wat doe je in zo’n situatie? Ons advies is om het er even goed over te hebben. Probeer achter hun reden te komen om zo elkaar beter te begrijpen. Willen je ouders je de pil niet geven omdat ze niet willen dat je seks hebt? Je zou dan bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je aan de pil wil vanwege je menstruatie. Maar of liegen een goede optie is…

Zelf naar dokter

Je kan zelf naar de huisarts gaan om de pil aan te vragen. Vanaf je 16 mag je hier zelf over beslissen. Ben je tussen de 12 en 16 jaar, dan heb je wel toestemming van je ouders/verzorgers nodig. Het beste wat je kan doen is even de huisarts bellen om te vragen hoe dit precies zit als je geen toestemming hebt van je ouders/verzorgers.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten