Laatste nieuws: Katy Perry in paniek bij American Idol

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Jong & verslaafd: Hoe is dat?

Jongeren ervaren veel verschillende verslavingen. Jongeren zijn kwetsbaar en hebben snel de neiging om voor steun zich ergens aan vast te houden. Hidde was twaalf jaar oud toen hij voor de eerste keer in zijn leven een jointje rookte. Hij kon niet van de drugs afblijven en is het hierna weer gaan gebruiken. Hoe is het eigenlijk om als kind verslaafd te zijn? In dit artikel lees je alles wat je hierover moet weten!

Hidde was twaalf jaar oud toen hij voor de eerste keer in zijn leven een jointje rookte. Op dat moment had hij geen idee hoe een grote impact dit op zijn leven zou zijn. Hidde werd verslaafd en heeft uit eigen keuze 70 dagen in een kliniek gezeten wegens zijn verslaving aan drugs.

De vicieuze cirkel 

De verslaving van Hidde begon toen hij geld ging lenen bij mensen om te kunnen blowen. Zijn verslaving zorgde ervoor dat hij tegen mensen begon te liegen. Dit was het punt dat hij achteraf gezien, echt verslavingsgedrag vertoonde. Als hij blowt, krijgt die eindelijk rust in zijn hoofd. Wanneer jongeren beginnen met verslavingsgedrag zijn zij nog wel in staat om hiermee om te gaan. Wat ontbreekt, is de motivatie om de verslaving te stoppen. Wanneer het verslavingsgedrag verder ontwikkeld is en de negatieve gevolgen duidelijker worden, zal de wens om de verslaving te stoppen groter worden. Het probleem is, dat het op dat moment moeilijker is geworden om dit nog te doen. De verslaafde ziet het nog meer gebruiken van cannabis als enige oplossing voor zijn/haar problemen. Hij of zij zit volledig vast in een vicieuze cirkel, legt Prof. dr. Reinout W. Wiers, Nijmegen uit.

Invloed

De omgeving van Jongeren heeft het grote invloed op hun verslaving. Hidde houdt ervan om mensen om zich heen te hebben. Alleen heeft hij veel mensen in zijn omgeving die drugs doen. Hij vindt het vervelend dat als mensen blowde; hij ook gelijk de neiging voelt om te willen blowen. Na de kliniek vroegen zijn vrienden weleens; “vind je het erg als ik nu ga blowen?” Dit was duidelijk een lastige situatie voor Hidde. De grootste steun voor hem zijn ze vrienden. Hij wil niet dat mensen zich gaan aanpassen voor hem, maar ook wil hij niet weer in die verslaving terecht komen. Dus antwoordde hij op de vraag, “vind je het goed als ik nu ga blowen” na 135 dagen clean te zijn geweest en duidelijk nog kwetsbaar voor zijn verslaving met, “ja hoor, doe maar.” Hidde is wel eens teleurgesteld in zichzelf geweest, hij vindt dat hij gewoon afstand van zijn vrienden had moeten houden. Het moeilijkste begint na de afkickkliniek. Hoe kan je verwachten van jongeren om afstand te houden van je vrienden. Die je juist zo nodig hebt tijdens het moeilijke proces van het afkicken en afgekickt blijven.

Volgens Prof. dr. Reinout W. Wiers, Nijmegen zijn er veel aanwijzingen dat een verslaving vaak met omgevingsfactoren te maken heeft. Naarmate het makkelijker en gewoner is om op jonge leeftijd middelen te gebruiken, gebeurt dit meer.

Accepteren wat je niet kunt veranderen

Hidde ontmoette veel jongeren in de kliniek die ook in een verslaving terecht waren gekomen. Het maakt niet uit of iemand ergens anders verslaafd aan was, je blijft namelijk dezelfde principes hebben. Zijn doel was om na de kliniek te stoppen met blowen. Na een tijdje besloot hij om echt alleen in het weekend te blowen. “Eigenlijk lieg je dan tegen jezelf”, legt Hidde uit. De grootste les die Hidde in de kliniek heeft geleerd is het accepteren wat je niet kan veranderen. Hidde heeft niet echt een vaderfiguur in zijn leven gehad. “Dit moet je dus accepteren en kan je niet veranderen”, vertelt Hidde. Toen Hidde weer na de kliniek begon te blowen, zag hij niet echt een toekomst omdat hij letterlijk zijn depressie weg aan het blowen was. 

Nu kan Hidde het beter overzien. Hidde legt uit, “Eerst wil ik echt stoppen en daarna kan ik nadenken over mijn toekomst.” Hidde wil meer over zijn verslaving en emoties praten, een hobby zoeken en echt een nieuwe start maken.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten