Laatste nieuws: Monica Geuze weerlegt Kaj's denkwijze over Bachelor Paul

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Let’s Talk: depressie

In Let’s Talk gaan we het over onderwerpen hebben die moeilijk bespreekbaar zijn doordat mensen er zich voor schamen, er een taboe om heen hangt of mensen zijn bang om het erover te hebben. Door dit rubriek willen wij die onderwerpen juist bespreekbaar maken. Deze keer hebben we het over depressie. 

Wat is depressie?

Een depressie ziet er niet bij iedereen hetzelfde uit. Maar er zijn wel een aantal kenmerken. Als je depressief bent, dan voel je je somber en heb je nergens zin in. Je stemming wisselt steeds. Als dit langer dan twee weken bijna de hele dag voorkomt, dan kun je een depressie hebben. 

Ook bij jongeren komt een depressie veel voor. Meiden hebben er vaker last van dan jongens. Van jongeren van 18 tot 24 jaar, heeft 7,1% van de jongens last van een depressie en 18,9% van de meiden. De lichte depressieve klachten worden niet mee geteld. 

Depressie is niet alleen je somber voelen. Het kan zich ook uiten in eetproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid en verlies van energie, concentratieproblemen en gedachten aan zelfdoding en dood.

Oorzaak

Een depressie heeft niet maar één oorzaak. Vaak zijn er verschillende dingen die er voorzorgen dat je een depressie krijgt. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door veel stress, problemen thuis, als het in je familie voorkomt of je karakter. 

Ik denk dat ik depressief ben, maar durf hier met niemand over te praten. Wat moet ik doen?

Het is heel erg belangrijk dat je contact zoekt met iemand die je vertrouwt. Als er echt sprake is van een depressie is het belangrijk dat je wordt behandeld. Je kunt gaan praten met je mentor van school of een andere volwassene die je vertrouwt. Vind je dit heel eng om te doen? Dan kun je bellen of chatten met de kindertelefoon, 0800-0432. Ook kun je contact opnemen met de luisterlijn 0900-0767. Denk je aan zelfdoding? Dan kun je ook een hulplijn inschakelen: 0900-0113. Jongeren kunnen ook contact opnemen met @ease. Je kunt met ze praten zonder een afspraak te maken.

Hoe ga je om met depressie tijdens corona?

Voor iedereen is deze tijd zwaar, maar voor sommige mensen is deze tijd extra zwaar. Je hebt minder sociale contacten en je gaat minder de deur uit. De Rijksoverheid geeft een aantal tips over hoe je om kunt gaan met sombere gevoelens door het corona virus.

  • Structuur in de dag helpt. Sta op vaste tijden op en maak een planning voor je (thuiswerk)dag. Neem geregeld een korte pauze.
  • Het kan helpen om het nieuws rondom corona even niet te volgen.
  • Ga af op de feiten. Gebruik betrouwbare bronnen zoals de website van de Rijksoverheid, de Wereldgezondheidsorganisatie of het RIVM.
  • Praat over je emoties, krop ze niet op. Als dit niet met iemand kan in uw omgeving, zoek dan contact met een getrainde vrijwilliger of professional.

De Rijksoverheid heeft een speciale steunpunt waar je terecht kan als je coronazorgen hebt. Ook hier geven ze nog meer tips hoe je om kunt gaan met stress, eenzaamheid en sombere gevoelens.

Wij van Teenmag zijn geen specialisten en kunnen je niet meer helpen dan je deze informatie te geven. Als je het gevoel hebt dat jij of iemand anders echt hulp nodig heeft raden we je aan om naar iemand toe te gaan die je in vertrouwen kan nemen, bijvoorbeeld de hier onder genoemde hulplijnen. 

Kindertelefoon: 0800-0432

Luisterlijn: 0900-0767

Zelfmoordpreventielijn: 0900-0113

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten