Laatste nieuws: Tjitske deelt BTS Gooische Vrouwen 

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Let’s Talk: faalangst

In Let’s Talk gaan we het over onderwerpen hebben die moeilijk bespreekbaar zijn doordat mensen er zich voor schamen, er een taboe om heen hangt of mensen zijn bang om het erover te hebben. Door dit rubriek willen wij die onderwerpen juist bespreekbaar maken. Deze keer hebben we het over faalangst.

Atychifobie, ook wel bekend als faalangst, is de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachten van jezelf of andere niet te kunnen voldoen. Faalangst kan positieve en negatieve invloeden hebben. Bij de een kan faalangst er juist voorzorgen dat ze beter gaan presteren. De stress en nervositeit vormt hier als het ware een prikkel die positief werkt. Faalangst kan ook negatief invloed op je hebben. In bepaalde situaties waar je prestaties worden beoordeeld kan faalangst erg lastig zijn. uitstelgedrag, trillende handen, slapeloosheid, gekke gedachten, enz. kunnen ervoor zorgen dat je dingen vergeet die je onder normale omstandigheden wel zou weten. 

Wat kun je doen als faalangst negatief invloed op je heeft?

Fouten maken

Hoe stom het ook is, van fouten maken leer je. Iedereen maakt fouten. Het is oké om fouten te maken. Zonder fouten te maken is het vrijwel ongenoeglijk om succesvol te zijn. Oh althans, gewenste of ongewenste resultaat. Er bestaat namelijk geen echt goed of fout. Als er nooit iets gebeurt wat ongewenst is, kun je ook niet bepalen wat gewenst is. 

Voorbereiding

Faalangst is een soort aanwijzing dat je je beter moet voorbereiden. Wanneer je goed voorbereid bent, dan weet je dat er weinig mis kan gaan. Een goede voorbereiding is altijd 80% van het werk. Je zult ook merken dat je zelfvertrouwen groeit als je grip hebt op de situatie. 

Goed zoals je bent

Het belangrijkste is misschien wel om te onthouden dat je goed bent zoals je bent. Er ontstaan allerlei twijfels rondom presteren uit angst dat je niet goed genoeg bent, dat je niet serieus genomen zal worden, dat je geen goed gevoel mag hebben over jezelf als je niet goed presteert. Het is best lastig om deze overtuiging te veranderen. Kom op voor jezelf. Het is oké om fouten te maken. 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten