Laatste nieuws: Vriend Morena is gearresteerd

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle

Onregelmatig ongesteld zijn

Hoe vervelend is het? Te vaak doorlekken, het net niet op tijd door hebben en de stress als je te laat ongesteld bent. Wij hebben hier wat tips die dit misschien voorkomen.

Een onregelmatige menstruatie komt bij veel vrouwen voor. Vooral bij meiden die nog niet zolang ongesteld en bij vrouwen die (bijna) in de overgang zitten komt dit het meeste voor. Je lichaam krijgt niet gelijk de routine te pakken en dat is heel normaal. Maar sommige hebben er zelfs na jaren nog last van.

Mocht je er langer dan drie maanden last van hebben of heb je wisselende seksuele contacten, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan om samen te kijken of er een andere oorzaak is van je klachten.

Als je er erge last van hebt is de pil sowieso een goede optie. Hiermee kan je de ongesteldheid week zelf inplannen en ben je beter op het onverwachte voorbereid. Er zijn ook verschillende andere anticonceptiemiddelen die je kunnen helpen om je menstruatie regelmatig te maken, zoals de anticonceptiepleister. Neem contact op met je huisarts voor alle opties.

Een onregelmatige menstruatie kan ook veroorzaakt worden door verschillende oorzaken.

  • Gebruik van bepaalde medicijnen
  • Psychische factoren, zoals stress en depressie
  • Stoppen met de pil
  • Gewichtstoename of -afname
  • Een eetstoornis
  • Intensief of overmatig sporten
  • Een soa
  • Bepaalde aandoeningen, zoals endometriose, ontstekingen of vleesbomen

Als je twijfelt over de oorzaak van de regelmatigheid van je menstruatie, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Stress

Heb je last van langdurige stress? Dan kan dit ook een oorzaak zijn dat je ongesteldheid onregelmatig is. Niemand word vrolijk van stress en je lichaam ook niet. Als je te vaak gestrest bent, probeer dan te ontspannen. Langdurige stres kan namelijk voor meerdere lichamelijke klachten zorgen, zo ook voor een onregelmatige menstruatie. Als dit het geval is, probeer dit dan op te lossen met de hulp van een dokter.

PCOS Syndroom

PCOS (Poly Cysteur Ovarium Syndroom) is een verstoring in je hormoonbalans. Er zitten kleine cystes op je eierstokken. Dit zorgt ervoor dat je onregelmatig ongesteld wordt, omdat er minder vaak een eierstok plaats vindt. PCOS kun je herkennen aan overbeharing, acne en overgewicht. Als je dit herkent, ga dan even langs bij je dokter.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten