Laatste nieuws: Kim Kardashian schittert in wazige fotoreeks gemaakt door dochter North

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Zwanger raken en abortus

Zwanger raken kan gepland zijn, maar ook onbewust en ongepland gebeuren. In Nederland zijn deze behandelingen legaal en genormaliseerd. Toch worden deze behandelingen bij sommige gezinnen niet geaccepteerd en word het binnen de kring niet als iets “normaals” gezien. Als gevolg gebeuren dingen dat jongeren bijvoorbeeld niet weten wat ze in zo’n situatie moeten doen en komen hiermee in de knoop. Wat moet je dan doen en welke stappen hierbij zetten? Hiervoor heb ik contact opgenomen met huisarts Dr.O. 

Als je onbedoeld zwanger raakt moet je de keuze maken of je het kind wil houden of wil laten weg halen. Hierbij kan je het beste je huisarts bij betrekken. In Nederland worden er jaarlijks 32.000 abortussen uitgevoerd volgens de website van Oneworld. Ook bij jongeren is dit een vertrouwenspersoon en kan elke stap die je doorgaat met behulp van je huisarts. Met de huisarts kan je praten voor de keuze om de zwangerschap te houden of niet, en wat dan de eventuele opties zijn.

Hierover heb ik huisarts Dr.O gesproken. De huisarts kan je vervolgens naar een kliniek verwijzen om abortus te plegen. Abortus plegen mag tot de vierentwintigste week van je zwangerschap, na die tijd kan het alleen via zwaarwegende medische redenen.

Dr. Oei geeft aan dat er vaak zulke gevallen zijn. “Mijn klanten die mij hiervoor opbellen zijn meestal meiden tussen de 14 en 24 jaar oud. In de meeste gevallen zijn ze over tijd met hun ongesteldheid. Meestal ook wanneer ze aan de anticonceptiepil zitten.” De huisarts raad eerst altijd aan om een zwangerschap test te doen. Dr. O vertelt dat hij dit aanraadt twee weken na de laatste menstruatie. Het nemen van twee zwangerschap testen is hierbij het handigst.

Je zwangerschap stoppen kan bij negen weken met medicijnen. Namelijk de abortuspil of het laten wegzuigen. De abortuspil bestaat uit twee medicijnen die je in twee stappen moet nemen. Dr. O vertelt dat je deze medicijnen moet inbrengen in de vagina. Dit zijn vier tabletten. Bij het wegzuigen wat curettage heet, kan je kiezen als je tien dagen overtijd bent tot dertien weken zwangerschap. Deze behandeling duurt rond de tien minuten. Tussen de negen en dertien weken is alleen deze behandeling een optie. Na deze periode tussen dertien en tweeëntwintig weken zwangerschap is een behandeling met een speciale manier van wegzuigen mogelijk.

Ook kan je direct een afspraak maken bij de kliniek zonder eerst met je huisarts te praten vertelt Dr. O. Als je jonger dan 16 jaar bent heb je geen toestemming nodig van je ouders om een afspraak te maken. Als je dit met je huisarts of kliniek bespreekt mogen ze dit niet aan andere doorvertellen zonder jouw toestemming. Dit is namelijk beroepsgeheim. Toch vertelt Dr.O dat het toch handig is om je ouders hierbij te betrekken al helemaal op jongere leeftijd. Hier gaat hij ook vaak op gesprek over met zijn klant. “Het blijft toch een grote beslissing die je neemt en een grote stap die je ondergaat.”

Op de vraag of er bij een abortus plegen verdere schade kan opleveren gaf Dr. O als antwoord.: “Abortus kan verder geen schade opleveren aan de baarmoeder. Na deze ingreep ben je meteen weer vruchtbaar en is de kans op kinderen krijgen nog even groot.” Toch vertelt hij dat na deze behandeling er infecties optreden daarom wordt het aangeraden om twee weken na het plegen van abortus nog geen seks te hebben.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten