Laatste nieuws: Kritiek op R.E.M. Beauty

Beauty Body Fan Fiction Fashion Lifestyle

Stappenplan: soa-test

Een soa kan iedereen oplopen. Het kan komen door contact met elkaars mond, penis en vagina. Maar ook door bloed, sperma of vaginaal vocht. Om te kijken of je een soa hebt en welke je hebt, moet je een soa-test doen. Dit is het stappenplan bij een soa-test!

De meeste soa’s kun je 3 weken nadat je besmet bent aantonen met een soa-test. Wanneer je denkt dat je een soa hebt, moet je een afspraak maken bij je huisarts of de GGD. Zij gaan je een aantal vragen stellen (onder andere over jouw seksleven). Voor de test is een uitstrijkje, urineonderzoek of bloedonderzoek nodig. Soms ook alle drie. 

Een soa-test wordt afgenomen met een uitstrijkje. Met een uitstrijkje kan de arts testen of je 1 van deze soa’s hebt; Chlamydia, Gonorroe, Herpes, Syfilis en Trichomonas. Het uitstrijkje kun je doen op het toilet in de huisartspraktijk of GGD. Je gaat met het wattenstaafje bij je vagina naar binnen en strijkt 10 seconden over de wand van je vagina. Het staafje doe je daarna terug in het buisje. Een uitstrijkje van de vagina is niet moeilijk en doet geen pijn. De uitslag duurt meestal 1 tot 2 weken.

Is de uitslag van je soa-test positief? Laat dit aan iedereen met wie je seks hebt gehad tussen nu en 6 maanden geleden weten. Zij moeten zich ook laten controleren.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten