Laatste nieuws: Keke Palmer is zwanger!

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle

Tips om beter te slapen

Een goede nachtrust is enorm belangrijk om overdag goed te presteren. Dit geldt voor zowel jong als oud. In een onderzoek uit 2019, bleek dat bijna een kwart van de Nederlanders boven de 25 jaar in 2018 last had van slaapproblemen. Maar wat kun je er aan doen om beter te slapen?

Yoga

Een paar yogaoefeningen voor het slapen gaan, helpt je lichaam om te ontspannen. Hierdoor stap je veel relaxter en uitgerust je bed in. Zo heb je bijvoorbeeld Yoga Nidra, dit is een systematische methode, waarbij er wordt gewerkt naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Yoga houdingen die ook goed zijn voor het slapen gaan zijn gebroken gaars en kindhouding.

Geen beeldscherm

Probeer een uur voordat je gaat slapen niet naar een tv, computer, telefoon of tablet te kijken. De elektrische golven en het licht zullen invloed hebben op je nachtrust. Probeer daarom voor dat je gaat slapen een boek te lezen of een warm bad te nemen om even helemaal te relaxen.

Wat niet drinken?

Drink geen koffie of cafeïne voordat je gaat slapen. Met cafeïne stimuleer je namelijk je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling. Hierdoor word je dus alerter. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in producten zoals thee, cola en cacao.

Alcohol drinken voor dat je gaat slapen is ook een no go. Na een glas alcohol val je misschien sneller in slaap, maar je slaapt minder diep en onrustig. 

Slaappatroon

Zorg voor een vast slaappatroon. Ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta elke morgen rond dezelfde tijd weer op. Doe dit op elke dag van de week, ook als je die nacht minder goed hebt geslapen. Wijk hier in het weekend ook niet te veel van af, want dit kan je slaap-waakritme behoorlijk verstoren. Probeer daarom ook niet langer dan 1,5 uur uit te slapen. 

Meditatie

Mediteren is een goed hulpmiddel om je hoofd even helemaal leeg te maken en tot rust te komen. Een makkelijke manier van mediteren is door je te focussen op je ademhaling. Probeer bewust met je ademhaling bezig te zijn en niet aan andere zaken te denken. 

Avondroutine

Een vaste avondroutine kan je helpen om beter in slaap te vallen. Als je een vast patroon aanhoudt ’s avonds, zorgt dit ervoor dat je lichaam deze momenten gaat herkennen. Je geest en lichaam krijgen dan een “seintje” dat het bijna tijd is om te gaan slapen en maken zich klaar door slaaphormonen aan te maken. 

Mocht je ernstige slaapproblemen hebben, neem dan contact op met je huisarts. 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten