Laatste nieuws: Romee Strijd is verloofd

Beauty Body Fan Fiction Fashion Lifestyle

Let's Talk: pesten

In Let’s Talk gaan we het over onderwerpen hebben die moeilijk bespreekbaar zijn doordat mensen er zich voor schamen, er een taboe om heen hangt of mensen zijn bang om het erover te hebben. Door dit rubriek willen wij die onderwerpen juist bespreekbaar maken. Deze keer hebben we het over pesten.

Pesten is iets wat al lang moest stoppen. Niemand wordt er beter van en het kan ernstige gevolgen hebben. In dat artikel geven we je tips over hoe je er mee om kan gaan en er misschien iets aan kan veranderen. Ook wat je kan doen als je een klasgenootje, vriend of iemand anders wil helpen omdat hij/zij gepest wordt, want omstanders kunnen ontzettend veel helpen.

Het is niet jou schuld. Jij bent niet anders, verkeerd of niet leuk genoeg. Het ligt op geen enkele manier aan jou en wat jou aangedaan wordt is niet oké. Je moet in kunnen zien dat jij dit niet verdiend. De opmerkingen zijn vaak hard. Je wordt los gezet van de andere die niet gepest worden. Dat kan voor eenzaamheid zorgen en weinig zelfvertrouwen. 

Je moet jezelf er ook aan herinneren dat jij niet de enige bent. Helaas gebeurd pesten nog best vaak. Zelfs je ouders kunnen in dezelfde situatie op werk zitten. Op bijvoorbeeld stoppestennu.nl of www.praatoverpesten.be kun je nummers en chats vinden waar je met mensen kan praten over wat er gebeurd. Erover praten is goed voor jezelf. Je moet niet alles opkroppen want je hoofd raakt dan in een negatieve loop. Praat erover wees er eerlijk over tegen mensen om je heen waar je dit bij kwijt kan. En anders zijn er online specialisten en andere die het zelfde meegemaakt hebben waarmee je kunt praten.

Kom voor jezelf op!

Dit is lastig en zeker makkelijker gezegd dan gedaan. In sommige situaties heb je geen keuze of kans om te laten weten wat je ervan vindt. Maar zodra je die kans krijgt, doe het. Voor jezelf opkomen is niet perse iets gemeens terug zeggen of zelfs niet zeggen dat het niet oké is wat ze doen. Het is ook het compleet negeren. Geen reactie geven, hoe moeilijk dat ook is en hoelang ze ook doorgaan geeft geen kick. Ze verdienen jou aandacht niet dus geef ze die ook zeker niet. 

Schrijf alles op

Houdt alles bij, zet het uit je hoofd beschrijf hoe je je erbij voelt. Dit soort dingen zijn voor de verwerking goed. En het kan ook als bewijs materiaal gezien worden. Of je kunt je verhaal beter vertellen met de hulp van wat je hebt opgeschreven.

Afleiding

Zoek afleiding in de tijd dat je niet in de pest omgeving bent. Gun jezelf het beste en doe dingen die je blij maken. Als die er nog niet zijn hebben wij misschien wat goede tips: tekenen, schilderen, fotograferen, video’s maken, gamen, TikToks maken, zoek familie op, ga met je huisdier spelen of een ommetje lopen, zoek een sport, kijk een serie of film enzovoort. Er is van alles wat je kan doen om jezelf rust te geven en het even uit je hoofd te zetten.

Wat kan je doen als je ziet dat iemand gepest wordt?

Doe alsof je hem/haar kent. Begin een gesprek en negeer de pesters in eerste instantie. Neem degene die gepest wordt mee en weg uit de situatie. Praat er daarna vooral over. Vraag of je iets kan doen om het ergens te melden.

Is het een situatie waarin iemand echt in gevaar is? Zoek dan eerst hulp bij beveiliging, ouderen, politie of andere omstanders. Lukt dat niet? Probeer dan de pesters om te praten, ertussen in springen kan ook een gevaar voor jou zijn, dus probeer ze eerst te vertellen dit het niet kan en dat ze moeten stoppen. Schreeuw dat er politie aankomt, doe alles om ervoor te zorgen dat de persoon die aangevallen zo snel mogelijk kan vluchten.

Beland je zelf een keer in een situatie waarin je echt in gevaar bent? Probeer dan dit: probeer mensen ervan alert te maken dat je machteloos bent. Probeer oogcontact te maken en vraag dan om hulp.

Nu je dit allemaal leest denk je misschien dit is heftig, en wat verschrikkelijk dat dit nog gebeurd. Pesten stop je alleen als jij ook helpt. Ookal wordt je niet gepest. Hoe meer mensen, hoe sterker je staat en hoe meer je kunt helpen.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten