Laatste nieuws: Aimee Lou Wood over haar leven na ‘Sex Education’!

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle

Zijn stretch marks normaal?

Stretch marks, ook wel striae of striemen, kunnen op het lichaam ontstaan wanneer het een snelle groei kent. Het is dus volkomen normaal. Maar hoe ontstaat het precies?

Wat? 

Door de snelle groei van het lichaam, ontstaan er in het onderhuidse bindweefsel scheuren door grote spanning. Dit is niet pijnlijk, maar leidt wel tot paarsrode strepen die na enkele jaren in witte littekens overgaan. Het kan wel een branded of jeukend gevoel geven. Ook kan het emotioneel gevolgen hebben. 

De strepen zijn meestal zigzaggend, maar lopen ruwe parallel aan elkaar en aan de lichaamsas als ze op de buik verschijnen. Op de borst lopen ze naar de tepel toe.

Wanneer en waar?

Het bekendste voorbeeld bij vrouwen, is dat striae ontstaat tijdens de zwangerschap. De zogenaamde ‘zwangerschapsstriemen’ ontstaan door de snelle groei van de foetus in de baarmoeder. 

Ook kan striae ontstaan op de borsten of heupen als deze sneller dikker worden dan de huid kan bijhouden. 

Niet alleen bij vrouwen kan striae ontstaan. Bij bodybuilders, door de snelle groei van het spierweefsel wordt de huid uitgerekt, waardoor striae kan verschijnen. 

Kortom Striae kan ontstaan tijdens de zwangerschap, een groeispurt, snelle gewichtstoename, snelle spierontwikkeling of door het syndroom van Cushing. 

Behandeling 

Er is geen behandeling voor striae. Als er het eenmaal zit, kan het nooit meer weg. Maak je daarom niet te druk om allerlei dure (medische) ingrepen om je striae weg te halen, want deze ingrepen kunnen je striae alleen verminderen. 

Je kunt wel kijken of een striae crème bij jou de striae doet vervagen. Het kan nooit kwaad om je huid te verzorgen met een hydraterende crème of olie. 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten