Laatste nieuws: Camila Cabello dropt nummer en videoclip

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Voor het eerst ongesteld, help!

Ongesteldheid, oftewel menstruatie. Dit is iets waar elk meisje mee te maken krijgt. De eerste keer is even schrikken, maar wij leggen je precies uit wat er gebeurt en wat je moet doen!

Wat is het?

De menstruatie komt bij elk meisje voor. De meeste meisjes worden op hun 13e of 14e ongesteld, maar maak je geen zorgen als dit eerder of later gebeurt. Ongesteld zijn is eigenlijk de maandelijkse opruimbeurt van je lichaam. Er wordt bloed en weefsel aangemaakt in de baarmoeder om een baby te beschermen. Ben je niet zwanger, dan verlaat dit je lichaam, omdat jouw lichaam dat op dat moment niet nodig heeft.

Welke producten kun je gebruiken?

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken tijdens je ongesteldheid.

Maandverband

Maandverband plak je gewoon in je onderbroek en het vangt het je menstruatiebloed op. Er zijn verschillende soorten maandverband. Er bestaat maandverband met vleugels, dit zorgt ervoor dat de randen van je onderbroek goed beschermd blijven. Daarnaast is er ook maandverband zonder vleugels, dit is gewoon maandverband, maar hierbij heb je de kans dat de randen van de onderbroek nog vies worden. Ook bestaat er nacht maandverband, deze is wat dikker en kan meer opnemen. Zo lek je minder snel door als je lekker aan het slapen bent.

Tampons

Een andere optie is het gebruik van tampons. Deze breng je in in je vagina en vangt zo het bloed op in de vagina zelf. Ook bij tampons zijn er weer verschillende soorten. De grootste verschillen hierbij zijn de grootte en het absorptievermogen. Wanneer je net begint met menstrueren, is het aan te raden om een kleine tampon, de minivariant, te proberen, om zo eraan te wennen. Daarnaast is er ook nog een normale versie, deze wordt gebruikt bij gemiddeld bloedverlies. Super wordt gebruikt bij een zware menstruatie en super plus wordt gebruikt wanneer je een heel zwaar bloedverlies hebt. Ook zijn er nacht tampons, deze kun je ‘s nachts gebruiken en hebben een speciale techniek die ervoor zorgt dat je niet doorlekt. Let wel op dat je je tampon regelmatig verwisselt om zo het Toxisch Shock Syndroom te vermijden.

Menstruatiecup

Een menstruatiecup is een klein bekertje van silicone materiaal met de bedoeling om de functie van een tampon te vervangen. In plaats van dat het je bloed absorbeert, vangt de cup het je bloed op. Je kunt de cup tot wel 8 uur achter elkaar inhouden. Daarnaast kun je zo’n cup wel 10 jaar gebruiken. Let er wel op dat je deze schoonmaakt; spoel ‘m eerst om met koud water en was ‘m daarna met (lauw)warm water en parfumvrije zeep.

Maak je geen zorgen om je ongesteldheid, dit is iets wat elk meisje overkomt!

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten