Laatste nieuws: Aimee Lou Wood over haar leven na ‘Sex Education’!

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle

Zo help je iemand met anxiety

Ongeveer 12% van alle mensen heeft anxiety (angststoornis). Dat is in het kort de reactie van de geest en het lichaam op een stressvolle, gevaarlijke of onbekende situatie. Heb jij nou een vriend of vriendin die in bepaalde situaties veel last heeft van stress en wil je hem of haar graag helpen? Check dan deze 4 tips om een steentje bij te kunnen dragen.

#1. Blijf zelf rustig

Wanneer iemand heel angstig is of een paniekaanval heeft, is dat voor niemand fijn. Je kunt ervan schrikken en zelf in paniek raken maar dat is juist niet wat je moet doen. Het is begrijpelijk dat je niet in een paar seconden een oplossing hebt voor je vriend of vriendin maar dat is ook niet erg. Het is erg belangrijk om rustig te blijven. Zo straal je rust uit en weet je vriend of vriendin dat hij of zij een veilige plek heeft bij jou. Je kunt bij diegene gaan zitten en luisteren als hij of zij wilt praten. Als deze persoon bewust is van zijn of haar aanvallen kun je diegene er op wijzen om de aangewezen oefeningen te doen.

#2. Toon medeleven

Het is belangrijk dat je goed laat zien dat het je iets doet. Don’t panic, maar laat weten dat je het serieus neemt en je ervoor diegene bent. Zeg tegen de persoon dat je het naar voor hem of haar vindt en vooral; neem hem of haar serieus.

#3. Vraag wat je voor diegene kunt doen

De persoon met een angstaanval weet vaak wat hij of zij fijn vindt om te horen. Blijf rustig en vraag diegene of je iets kunt doen. Het kan zijn dat je vriend of vriendin even een minuutje alleen nodig heeft; geef diegene dan de ruimte maar blijf in de buurt. Stel geen openvragen maar juist vragen waar de betreffende persoon met ja of nee op kan antwoorden. Zo kan hij of zij knikken als dat makkelijker is dan praten. Vraag bijvoorbeeld; “wil je dat ik bij je blijf zitten” of “vind je het fijn als ik je hand vasthou.”

#4. Bespreek na het moment van angst wat diegene nodig heeft

Het kan natuurlijk zijn dat de persoon met de angstaanvallen zich schaamt. Dat is niet erg en heel normaal. Toch is het belangrijk dat jullie er na afloop samen even kort over praten. Je kunt vragen wat hij of zij fijn vond of juist niet. Zo kun je je beter voorbereiden op een mogelijke volgende keer. Hij of zij voelt zich dan gehoord en serieus genomen. And that’s a friends job!

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten