Laatste nieuws: Gaat Emma Watson ooit nog acteren?

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Alles over de menstruatiecyclus


De tijd vanaf het begin van de ene menstruatie tot de volgende wordt de menstruatiecyclus genoemd en duurt ongeveer een maand. Het woord menstruatie komt van het Latijnse woord mensis, wat maand betekent. 

Wat gebeurt er tijdens de menstruatiecyclus?

Tijdens de menstruatiecyclus spelen er van allerlei dingen af in je lichaam. 

Als je lichaam onvoldoende geslachtshormonen produceert, rijpt er ongeveer alle vier weken in een van je eierstokken een eicel uit. de rijpe eicel verlaat de eierstok en komt terecht in je eileider. Dit wordt de eisprong genoemd. meestal wordt de natuurlijke afscheiding uit je vagina op dat moment wat heviger en helderder. 

De eicel wordt binnen de volgende drie tot vier dagen door de eileider richting de baarmoeder getransporteerd.

Op datzelfde moment, verdikt het baarmoederslijmvlies tot een bedje voor het eitje en wordt het verstevigd door bloedvaten en voedingsstoffen.

Als de eicel niet wordt bevrucht, wordt deze afgestoten. Ook het eibed is dan overbodig. ongeveer twee weken na de eisprong komen de bovenste lagen van het baarmoederslijmvlies los en ontstaat er een bloeding. Dit is de menstruatie. met de start van de bloeding begint de rijping van de volgende eicel; de cyclus begint opnieuw. 

Hoeveel dagen zit er tussen menstruaties?

Bij iedereen is het verschillend hoe lang de menstruatiecyclus duurt. Bij de ene duurt het wat langer en bij de andere soms wat korter. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen. Op dag 1 begin de menstruatie en rond dag 7 is het einde van de menstruatie. Op dag 12 begint de vruchtbare periode en deze eindigt op dag 17. Op dag 28 eindigt de cylus en begint de menstruatie. 

Onregelmatig ongesteld

Als je net voor het eerst ongesteld ben geworden, is het normaal als je menstruatiecyclus onregelmatig is. Er is dus geen paniek als je menstruatie een keer niet op de uitgerekende dag komt. Soms kan het meerdere jaren duren voordat je hormonen in evenwicht zijn en dat je regelmatig menstrueert. Je cyclus kan ook schommelen door stress, een dieet, reizen of andere factoren. Als jij je zorgen maakt of meer informatie wilt, neem dan contact op met je huisarts. 

Menstruatie, hoe lang, hoeveel?

Tijdens de menstruatie verlies je niet alleen maar bloed, maar ook vloeistof uit de vagina en losgekomen baarmoederslijmvlies. De kleur van het menstruatievocht kan verschillen, van rood, tot bruin, tot donkerbruin. Gemiddeld duurt de menstruatie drie tot zeven dag. Het is bij elke vrouw verschillend! Hoeveel bloed je verliest tijdens je menstruatie verschilt ook van vrouw tot vrouw. tijdens de menstruatie verlies je ongeveer 65 ml menstruatievocht in totaal. dat is niet meer dan een half kopje vol. De ene dag zal heviger zijn dan de andere. In het begin is je menstruatie meestal heviger. Als je menstruatie zes dagen duurt, zijn dag 1,2 en 3 vaak de hevige dagen. Hierin wordt ongeveer twee derde van het menstruatievocht uitgescheiden. Dag 4,5 en 6 worden de lichtere dagen genoemd, dan worden het resterende derde deel uitgescheiden. Maar ook dit verschilt bij iedere vrouw. 

Menstruatie en ouder worden

Je menstruatie blijft niet altijd hetzelfde en kan veranderen als je ouder wordt. Bij de meeste vrouwen verandert de duur, de hevigheid en het verloop dan hun menstruatie. Het innemen van de pil kan ervoor zorgen dat de menstruatie minder hevig is en dat je regelmatiger ongesteld wordt. Jonge moeders merken bijvoorbeeld dat hun menstruatiebloeding na de geboorte van hun baby heviger is geworden. Je menstruatie zal dus nooit hetzelfde zijn. 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten