Laatste nieuws: Monica Geuze weerlegt Kaj's denkwijze over Bachelor Paul

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Alles over de anticonceptiepleister

Naast de pil en het spiraaltje heb je ook de anticonceptiepleister als anticonceptiemiddel. Wat het precies is en welke voor- en nadelen het heeft vertellen we je in dit artikel.

De anticonceptiepleister is een dunne, flexibele, huidkleurige pleister van 4,5 bij 4,5 cm. De pleister is net zo betrouwbaar als de pil. Deze kan je overal op de huid plakken behalve op je borsten en bovenbeen. Dit doe je één keer per week, drie weken achter elkaar. De vierde week hoef je geen pleister te plakken; dit is de stopweek. De pleister geeft steeds een week lang hormonen af. Je wordt dan ongesteld. Ook in de pleistervrijeweek ben je beschermd tegen zwangerschap. De hoeveelheid hormonen die in de pleister zitten, zijn vergelijkbaar met de hormonen in een lichte pil. De pleister is waterbestendig, dus je kunt er gewoon mee zwemmen en douchen. 

Menstruatie 

De anticonceptiepleister kan je helpen met je menstruatie. De pleister zorgt er namelijk voor dat je menstruatie korter en regelmatiger is. In de week dat je stopt, verlies je wat bloed. Het voelt alsof je ongesteld wordt, maar het is geen échte menstruatie. Elke maand komt er een nieuwe eicel terecht in je baarmoeder. Dit gebeurt tijdens de eisprong. Bij een echte menstruatie ruimt het lichaam de eicel op. Als je de pleister gebruikt, krijgt je geen eisprong en hoeft er dus ook geen eicel te worden opgeruimd. Je bent niet écht ongesteld en ze noemen het dus ‘bloedverlies’. Je kunt je bloedverlies uitstellen door de pleistervrije week over te slaan. Als je drie weken je pleister hebt verwisseld, dan ga je er daarna elke week mee verder tot je ongesteld wil worden.

Voor- en nadelen

Net als elke conceptiemiddel, heeft ook de anticonceptiepleister voor- en nadelen. Voordelen zijn dat je maar 1 keer per week aan de pleister hoeft te denken. Ook weet je wanneer je ongesteld wordt en deze kun je eventueel ook uitstellen door je stopweek over te slaan. De pleister is ook betrouwbaar bij overgeven en diarree. 

De nadelen van de pleister kunnen zijn dat je in het begin bijwerkingen krijgt, zoals hoofdpijn en gespannen borsten. Je kan hem ook vergeten weer op te plakken. De pleister zie je soms ook zitten en hij beschermt je niet tegen soa’s. Is je BMI hoger dan 30, dan werkt de pleister niet goed. 

Je loopt het meest risico op een zwangerschap als je de oude pleister langer dan een week hebt laten zitten. Ook als je te lang hebt gewacht met het opplakken van een nieuwe pleister is er risico op een zwangerschap – je hebt je stopweek langer dan 7 dagen laten doorlopen. 

Wil jij meer weten over dit anticonceptiemiddel of wil je de anticonceptiepleister gaan gebruiken? Neem dan contact op met je huisarts. 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten