Laatste nieuws: Ferry Doedens en Stijn Fransen spelen in kerstkomedie-theatershow

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Anticonceptie: de populairste middelen

Er bestaan vele soorten anticonceptiemiddelen. Deze middelen zorgen ervoor dat je beschermd bent tegen zwanger raken. Denk bijvoorbeeld aan de anticonceptiepil, het hormoonspiraaltje en het anticonceptiestaafje. Maar wat voor anticonceptiemiddelen zijn dit en wat doet dit met je? Dit zijn de drie populairste middelen en alles wat je over deze middelen moet weten!

Het gebruik van anticonceptiemiddelen

Er zijn vele soorten anticonceptiemiddelen. Uit onderzoek door kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland in 2019 blijkt dat studenten in het hoger onderwijs met hun laatste partner vaker gebruik hebben gemaakt van anticonceptie. 91 procent van de vrouwen en 85 procent van de mannen. En in het mbo 81 procent van de vrouwen en 72 procent van de mannen. De anticonceptiepil, hormoonspiraal en het hormoonstaafje beschermen niet tegen Soa’s. Gebruik hiervoor een condoom.

De anticonceptiepil

Ongeveer 2,1 miljoen vrouwen tussen de 15 en 58 jaar oud in Nederland gebruiken de pil. De pil bestaat uit hormonen genaamd oestrogeen en progestageen. Het is zeer betrouwbaar, maar alsnog is geen enkele anticonceptie 100 procent betrouwbaar. Om zwanger te raken, wanneer je de pil goed slikt, is er ongeveer 1 procent kans. De pil is voor vrouwen tot en met 21 jaar gratis, deze worden vergoed en kan je bij je huisarts krijgen. Dit is het meest gebruikte middel in Nederland ook onder de studenten. 

De hormonen in de pil zorgen er namelijk voor dat er geen eicel vrijkomt, er vindt geen eisprong plaats. Ook wordt het slijm in de baarmoeder dikker waardoor het sperma van de man er minder goed doorheen kan komen waardoor een bevrucht eitje zich niet kan vastmaken volgens anticonceptie.nl. De dosis hoe hoog de hormonen van je pil zijn, heeft invloed op de kans van de bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen bij de pil zijn gespannen borsten, hoofdpijn, emotionele stemming, sombere stemming, vocht vasthouden en de kans op trombose. Ook kan je de pil vergeten of werkt de pil minder goed zoals bij het hebben van diarree of bij overgeven. Hier zijn wel oplossingen voor, bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd een reserve pil slikken. Naast de nadelen van de pil zijn er ook voordelen. Zoals een kleine kans hebben om zwanger te worden bij gebruik van de pil, je een regelmatige cyclus krijgt en je zelf je cyclus kan regelen. Ook is het een voordeel dat je ongesteldheid minder wordt en je bloedingen minder pijn doen. Als je stopt met de pil, is het bijna onmogelijk om onmiddellijk daarna zwanger te worden, wordt aangegeven op de site allesoverseks.nl. 

Het hormoonspiraaltje

Het hormoonspiraaltje is klein en heeft een vorm van een ankertje gemaakt van kunststof die ervoor zorgt dat je niet zwanger raakt. De spiraal is ongeveer 3cm lang en wordt geplaatst in je baarmoeder door een arts. Hier zit een hormoon in, genaamd progestageen en geeft dagelijks een kleine hoeveelheid hormoon af. De kans om zwanger te raken is erg klein. Van de duizend vrouwen worden hierbij per jaar minder dan vijf vrouwen toch zwanger volgens thuisarts.nl. 

Bij het hormoonspiraaltje zijn de nadelen dat er een aantal mogelijke bijwerkingen zijn. Zoals hoofdpijn, pijn in je borsten, puistjes, haaruitval, lichte somberheid en meer vaginale afscheiding. Ook kan het gebeuren dat je spiraal loskomt uit je baarmoeder waardoor je alsnog zwanger kunt raken. Ook heeft een spiraaltje voordelen. Het hormoonspiraaltje werkt namelijk vijf of zes jaar, dus je hoeft er niet constant aan te denken zoals bij de pil. Bij dit middel heb je ook geen hoger risico op trombose. Dit zijn bloedpropjes in je bloedvaten. Bij de pil heb je hier een grotere kans op als een van de bijwerkingen.

Het hormoonstaafje

Het hormoonstaafje is ook een optie. Dit middel biedt drie jaar bescherming tegen zwanger raken. Dit middel bevat 68000 etonogestrel. Het staafje wordt door een arts binnen 30 seconden in je bovenarm geplaatst met behulp van plaatselijke verdoving en een soort naald. Dit staafje zit onzichtbaar in je arm. Na de drie jaar of eerder kan het staafje er weer uit worden gehaald en kan er meteen een nieuwe worden geplaatst.

De nadelen van dit middel zijn dat je met een staafje geen stopweek hebt. Je hebt geen controle over je menstruatie. Je menstruatie kan er onregelmatig van worden, of je wordt helemaal niet meer ongesteld. Dit verschilt per persoon of het een voordeel of nadeel is. De voordelen van een hormoonstaafje zijn dat dit middel drie jaar meegaat, dus je er niet steeds aan hoeft te denken. Het staafje laat continu een kleine dosis hormonen los en niet in een keer. Dit betekent dat het lichaam een geleidelijke hormoonafgifte geeft, dus zonder pieken en dalen. De pijn bij je ongesteldheid kan minder worden of zelfs verdwijnen. Ook blijft dit middel betrouwbaar bij diarree of overgeven, wat bij de pil niet het geval is.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten