Laatste nieuws: Nieuw seizoen Dexter

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle

Alles over Pigmentvlekken

Wat is het en wat kun je er tegen doen?

Je hebt verschillende soorten pigment en verschillende redenen waardoor pigmentatie in de huid ontstaat. Pigmentvlekken ontstaan vrijwel altijd in combinatie met zon. Pigment is een bruine kleurstof die door de pigmentcellen in de huid wordt aangemaakt. Onder invloed van UV straling (zon of zonnebank) neemt het aantal werkzame pigmentcellen toe en daarmee ook de aanmaak van pigment. 

Soorten pigment

Postinflammatoire hyperpigmentatie ontstaan na wondjes, acne of rond littekens. Het ontstaan van dit pigment is het gevolg van een ontsteking in de huid en kan op elke leeftijd voorkomen. Over het algemeen wordt deze pigmentatie met de tijd vanzelf minder. Het is wel erg belangrijk dat je de huid goed beschermd tegen UV straling. Afhankelijk van de diepte van het pigment in de huid zijn er peeling / laser – en/of lichtbehandelingen mogelijk om de pigmentatie te verminderen. 

Lentigo Solaris ontstaat vaak door blootstelling aan de zon en worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Het is niet dat deze vlekken ontstaan omdat we ouder worden, maar door de UV schade die we in de loop van het leven hebben opgedaan. Lentigo komen vooral op een huid die vaak blootgesteld is aan de zon, zoals de handen en het gezicht. Lentigo zijn van egaal bruin van kleur en vaak rond of ovaal van vorm. Deze pigmentvlekken zijn goed te behandelen met laser.

Melasma is een goedaardige pigmentatie die met name voorkomt op het voorhoofd, de jukbeenderen en de bovenlip. Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. De pigmentatie instaat door een combinatie van aanleg, zon en hormonen. Deze pigmentatie zit vrijwel altijd diep in de huid en is hierdoor moeilijker te behandelen. 

Wil je meer weten over behandelingen van pigmentvlekken? Kijk dan op https://skinkliniek.nl/behandelingen/pigmentvlekken/

Annelijn van Ierland is huidtherapeut en dé specialist op het gebied van huid- en laserbehandelingen. Door vijftien jaar ervaring en haar wetenschappelijke kennis weer zij de best mogelijke oplossing.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten