Laatste nieuws: Justin Kluivert en verloofde Shanna verwachten hun eerste kindje

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle news

Schurft onder studenten

Afgelopen 2022 steeg het aantal besmettingen van schurft onder de studenten in Nederland. Wat is schurft? En wat doet het mentaal met de studenten?

Schurft is een huidaandoening waarbij hele kleine beestjes, de schurftmijt, in je huid gaan zitten en daar eitjes leggen. Dit kan enorm jeuken. Als je schurft hebt kan je dit doorgeven aan je omgeving. Schurft is te behandelen met pillen of door zalf te smeren. Om schurftmijt te doden was je alles van stof op minimaal zestig graden of bewaar je het drie tot zeven dagen in een goed afgesloten vuilniszak op kamertemperatuur. Stofzuig ook je bank en tapijt en herhaal dit alles na een week.De mensen met wie je nauw contact hebt moeten zich ook behandelen. Dit zijn in ieder geval je huisgenoten, mensen met wie je seks hebt gehad of het bed hebt gedeeld, mensen met wie je vaak, of minstens vijftien minuten huidcontact hebt gehad, en mensen met wie je kleren, beddengoed, knuffels of handdoeken hebt gedeeld. Om van de schurft af te komen, moet iedereen zich tegelijkertijd behandelen. Ook als zij nog geen klachten hebben. Anders komt de schurft zo weer bij je terug

Wat is schurft?

Bron: https://www.rivm.nl/animatie-wat-is-schurft-scabies

“De gevolgen mentaal, fysiek en sociaal van schurft zijn erger dan we denken.” Verteld Madelief aan Teenmag.

De kennismaking met schurft

Vorig jaar juli kwam Madelief in aanmerking met schurft via haar vriend: 

“Ik zat net in een relatie met mijn vriend, hij kreeg steeds meer jeuk, vooral s ’nachts. Ik had al een aantal dingen over schurft gehoord, bijvoorbeeld een vriendin die er last van had gehad, en erg veel jeuk ervaarde. Onder vrienden en studenten werd het gezien als vies. Iemand die schurft had was had vanzelfsprekend veel bedpartners of leeft in een smerige omgeving.”

“Mijn vriend ging naar de huisarts en kreeg een lijst met maatregelen die wij moesten nemen, ik was ook slachtoffer omdat wij vaak bij elkaar sliepen en intiem waren. Ik vroeg mij af of hij het van een ander meisje had gekregen omdat ik schurft koppelde aan het slapen met een ander.”

Wat nu?

Madelief vertelt dat het proces van schurft zelf behandelen al een ding is, maar er komt ook mentale gevolgen bij kijken:

“Mijn vriend en ik zaten net in een relatie, dus ik vertrouwde hem nog niet 100 procent. Hij legde uit dat hij het van een vriend had gekregen, die niet eerlijk tegen hem had verteld dat hij schurft had die bij hem bleef slapen na een avond stappen. Ik wilde hem geloven, maar ik schaamde me en was boos om het feit dat ‘ik’ schurft had gekregen. Schurft kregen alleen mensen die onhygiënisch waren of met veel verschillende mensen het bed deelden. Omdat er een incubatietijd van zes weken is bij de besmetting van schurft, konden we niet gelijk behandeld worden met de crème. In die zes weken negeerde ik het feit ook dat ik eventueel schurft zou hebben. Je wilt niet van de daken schreeuwen dat je schurft hebt. Ik kon bijvoorbeeld niet mijn jas ophangen tussen alle andere jassen in de kroeg of bij vriendinnen slapen na een avond stappen. Dit bracht een gevoel van schaamte en het idee dat ik werd blootgesteld.”

Fysieke gevolgen

Madelief verteld dat het mentaal gevolgen heeft, maar ook na een tijd met schurft rond te hebben gelopen, er ook fysieke gevolgen om de hoek komen kijken:

“Het is niet vanzelfsprekend dat je na de eerste behandeling tegen schurft ervan af bent. Madelief verteld dat dit bij haar het geval was, ze kreeg Permetrine crème. Deze crème moet je van je kaaklijn tot onder je voeten smeren. Je huid is droog en doet pijn van de plekjes die je hebt opengekrabd. Ook je bed kleding en handdoeken etc zijn besmet, dus dit alles moet in vuilniszakken die goed dicht zitten voor 3 tot 7 dagen.” Na de eigen behandeling die je voor het slapen gaan doet, omdat de crème moet 12 uur intrekken. Mag je niks aanraken wat in aanraking is gekomen met de schurft. Daarom moet je handschoentjes aan als je kleding, handdoeken etc. gaat wassen op minimaal 60 graden. “De crème droogt je huid enorm uit en kan de jeuk na de behandeling verergeren.” Nadat er wordt behandeld zou de jeuk na ongeveer drie weken moeten verminderen en na zes weken zou het weg zijn. Dit was bij Madelief haar geval. “We bleven met de jeuk hangen en belden weer de huisarts.” De huisarts schrijft na die keren Madelief weer de crème voor, maar deze keer ook pillen die zij tegelijk moest innemen tijdens de behandeling. “Weer na zes weken bleef de jeuk. De crème die we nu twee keer hadden gebruikt naast de heftige jeuk die we s’ nachts ervaarden, werd onze huid ook heel droog en begon te schilferen van de wondjes die waren veroorzaakt door het krabben.”

Dieptepunt

Schurft kan dus resistent worden voor de crème ‘Permetrine’ die de huisarts voorschrijft. In Nederland was er een record van besmettingen, hierdoor werden de pillen tegen schurft schaars.

 “Op zo’n moment denk je bij jezelf gaat dit ooit nog over? Uiteindelijk zijn we ervan afgekomen door middel van de behandeling zo secuur mogelijk te doen.” Veel studenten die er mee te maken krijgen doen niet goed hun onderzoek naar hoe je het moet behandelen en nemen het ook niet heel serieus tot het te laat is.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten