Laatste nieuws: Deze deelnemer keert terug naar 'Ex on the Beach'

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Wat te doen bij een blaasontsteking?

Een blaasontsteking, iedereen heeft er weleens last van. Hoe kom je eraan en hoe weer vanaf? Een blaasontsteking komt door bacteriën die van de plasbuis naar de blaas gaan. Ze komen in de binnenkant van de blaas vast te zitten en gaan hierdoor ontsteken. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het komt regelmatig voor en is heel normaal, dus geen paniek! Hoe je dit krijgt, hoe je dit kan voorkomen én wat je hiertegen kan doen is allemaal te vinden in dit artikel!

Als je pijn hebt bij het plassen (branderig gevoel), of vaak moet plassen, maar alleen kleine beetjes plast, kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt opgelopen. Ook kan het zijn dat je plas er anders uitziet dan normaal. Je plas is bijvoorbeeld niet meer helder, omdat er kleine stukjes doorheen zitten of omdat het roze is of er bloed in zit. Ook kan de geur van je plas sterk ruiken. Bij vrouwen komt een blaasontsteking vaker voor. Dit komt doordat de plasbuis bij vrouwen dichter bij de anus ligt. Ook is de plasbuis korter. Zo komen bacteriën van de anus gemakkelijker bij de plasbuis en blaas. Tijdens de seks kunnen er ook gemakkelijk bacteriën in de plasbuis komen. Verder is een blaasontsteking niet besmettelijk. 

Hoe kan je dit voorkomen?

Het is belangrijk om na een bezoek aan het toilet van voor naar achter af te vegen (van vagina tot bil). Dit is belangrijk omdat de anus dus erg dicht bij de vagina zit. Zo voorkom je dat er bacteriën van de anus bij de vagina komen. Na de seks is het belangrijk om gelijk naar de wc te gaan om te plassen zodat de bacteriën van de seks niet in de plasbuis terecht komen. Op je kleding letten kan hier ook tegen werken. Als je slecht ademende ondergoed draagt kan je vagina niet luchten en kan dit al snel vochtig worden. Hierdoor worden er sneller bacteriën gecreëerd. Katoenen ondergoed laat veel lucht door en is dus goed voor de vagina. Ook is vaker douchen een middel om een blaasontsteking te voorkomen, pas vooral op voor zeep. Zeep bij de vagina is niet goed en kan voor meer klachten zorgen dan alleen een blaasontsteking.

Wat kan tegen een blaasontsteking doen? 

Geen paniek! Een blaasontsteking hoeft niet ernstig te zijn. Veel water blijven drinken kan enorm helpen. Twee tot zes liter per dag. Cranberry sap drinken helpt ook tegen een blaasontsteking, doordat er veel proanthocyanidinen in zitten. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat de blaaswand gehechte bacteriën losweekt.  Als je moet plassen is het belangrijk om meteen naar de wc te gaan, zodat je blaas kan legen. De blaas moet helemaal leeg geplast worden. Bij de helft van de vrouwen gaat een blaasontsteking binnen een week vanzelf over. Als je er erg last van hebt kan je als pijnstiller paracetamol slikken. Als het niet vanzelf weggaat of het wordt alleen maar erger, kan je antibiotica aanvragen en deze slikken. Dit heeft wel bijwerkingen, dus dit is alleen nodig als het een heftige ontsteking is die niet weggaat, bel dan je huisarts. 

Hier nog een aantal links naar websites met meer informatie:

https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking/ik-heb-blaasontsteking-vrouw

https://mamasjungle.nl/een-blaasontsteking-en-ik-wil-geen-antibiotica-en-tips/

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten