Laatste nieuws: Dieuwertje Blok moet neusamputatie ondergaan

Beauty Body celeb Celebs entertainment Fashion Lifestyle news teenmag

Wat maakt gelukkige mensen, gelukkig?

Iedereen zoekt geluk op zijn eigen manier. ‘Gelukkig is hij die gelooft in het te zijn’, zeiden de Romeinen al. Meer dan 2000 jaar later komen psychologen tot een soortgelijke conclusie: Niet geld, een zonnig klimaat of een gelukkige jeugd maken je tot een gelukkig mens. Het gaat allemaal om de manier van denken, dit bepaalt ons geluk. Als je gewoon positief denkt en nare ervaringen negeert, word je vanzelf gelukkig. Klinkt dat niet simpel? In dit artikel lees je alles over geluk en hoe dat wordt bepaald door je manier van denken en wat geluk echt betekend.

Wetenschappers van Northwestern University in Amerika hebben het geluk van twee groepen mensen vergeleken. De eerste groep heeft een jaar geleden een grote geldprijs met de loterij gewonnen en de tweede groep was een ‘normale’ groep. Wat bleek? De loterij-winnaars waren niet gelukkiger dan de mensen in de andere groep. Het was zelfs precies even hoog. Hoe kan dat?

Een Amerikaanse psycholoog Martin Selgiman deed onderzoek naar de vraag wat ons gelukkig maakt. Zijn conclusie was dat vervelende omstandigheden maar weinig invloed op iemands geluk beleving hebben, om precies te zijn slechts 8 tot 15 procent. “Mensen die geluk ervaren, denken op een manier die ze gelukkig maakt”, legt Martin Selgiman uit. Martin zegt dat een zeer belangrijke eigenschap van mensen die gelukkig door het leven gaan is dat zij altijd positieve verwachtingen hebben over hun toekomst. Wat er ook gebeurt, ze blijven geloven in de dingen die ze graag willen bereiken. Ongelukkige mensen zijn er zeker van dat hun toekomst miezerig zal zijn, en dat ze niks aan de situatie kunnen veranderen.

Growing mindfullness legt uit dat je niet moet geloven dat gelukkige mensen altijd mazzel hebben. Nee, zij hebben natuurlijk ook hun tegenslagen. Het verschil is alleen dat ze in staat zijn om hun ongeluk om te zetten in geluk. Ze gaan niet piekeren en hebben er juist vertrouwen in dat ze iets aan hun probleem kunnen doen en dat ze van hun fouten kunnen leren. Negatieve gedachtes zijn obstakels die je geluk verminderen. Omgekeerd is dit hetzelfde, als je brein positief is ingesteld verminder je het ervaren van tegenslagen en ongeluk. Mensen die gelukkig zijn weten dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk. Zo beleven ze stressvolle situatie als iets waar ze van leren en iets wat kan gebeuren. Ze duiken niet in een negatieve slachtoffer rol. Iedereen kan het leren om positief te denken. 

Dus jij ook, om je gelukkig te voelen en positief te denken kan op drie verschillende manieren. Growing mindfulness heeft dit op een rijtje gezet.

  • Mild met je zelf om gaan. De manier waarop je tegen jezelf praat helpt enorm. Neem jij het jezelf kwalijk als je wordt ontslagen? Of zie je het als zakelijk besluit. Voel jij je slecht omdat je ongezond hebt gegeten? Of zie je het als terugval en je probeer morgen beter te eten. Streng zijn tegen jezelf kan, maar helpt alleen als je jezelf verbetert en niet als het kritiek is. Het stemmetje in je hoofd lief en zachtaardig laten praten, alsof je tegen een klein kind praat.
  • Dankbaar zijn is er ook eentje. Als je bijvoorbeeld een maand lang elke week opschrijft waar je dankbaar voor bent ga je beter in je vel te zitten. Het gaan om kleine dingen zoals: Het hebben van een leuk gesprek of je kamer opruimen. Dit kan bijvoorbeeld ook even tijdens het douchen. Kort bedenken wat je gelukkig maakt of dankbaar voor bent, helpt enorm
  • Wat ook helpt, is het kritisch zijn van de mensen om je heen. Positief en negatief denken is besmettelijk. Mensen om je heen hebben veel invloed. Als je mensen hebt in je omgeving die positief denken zal je snel dit overnemen.

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten