Laatste nieuws: Ali B vertelt zijn kant bij zedenzaak

Beauty Body Celebs Fashion Lifestyle

Alles over: Blackheads

Je kent ze vast wel of misschien heb je er zelf last van. De kleine zwarte puntjes rond de neus of op je kin worden ook wel blackheads genoemd. Hoe ontstaan deze puntjes en wat kan je er tegen doen? Je leest het in dit artikel! 

Wat zijn blackheads? 

Blackheads zijn verstopte poriën. Poriën zijn kleine gaatjes in je huid. Het zijn eigenlijk uitgangen van je zweetklieren en van talgklieren die bij je haarzakjes horen. Wanneer deze poriën verstopt raken door talg en dode huidcellen, vormt er een zwart of wit puntje. Deze verstoppingen ontstaan meestal in je T-zone: dit is op je voorhoofd, neus en kin. De verstopte poriën kunnen zowel zwarte blackheads als witte whiteheads zijn.

Er zit wel een verschil in de blackheads en whiteheads. 

Blackheads

Blackheads zijn zwarte mee-eters. Je herkent ze als zwarte puntjes. Deze mee-eters hebben een grotere opening aan het uiteinde. Het uiteinde van de pori is gevuld met een propje van talg dode huidcellen.

Whiteheads 

Whiteheads zijn de witte mee-eters. Ze zien eruit als witte puntjes of bultjes. Deze mee-eters hebben een krappe opening aan het uiteinde van de porie. Hierdoor verstopt het sneller. 

Hoe ontstaan blackheads? 

De puntjes ontstaan als er een teveel is aan talg en oude huidcellen. Dit hoopt zich op waardoor er een verstopping ontstaat in een porie. Talg is bedoeld om je huid en haarzakje soepel te houden. De substantie beschermt je huid onder andere tegen schimmels, uitdroging en bacteriën. Heel belangrijk, maar als je huid te veel talg aanmaakt, kan het ervoor zorgen dat je mee-eters krijgt. De reden voor de aanmaak van te veel talg kan zijn: hormonen, een verkeerd voedingspatroon, make-up en huidverzorginsproducten of medische aandoeningen. 

Hoe kan je blackheads verwijderen? 

Het is belangrijk om te weten dat je de mee-eters niet moet verwijderen met je nagels. Probeer ze dus niet, net als bij puistjes, uit te knijpen. Dit kan namelijk je huid beschadigen. Er kunnen daardoor zelfs wondjes ontstaan. Je kunt de blackheads wel verwijderen door neus strips te gebruiken, een exfoliant te gebruiken op de plekken waar de mee-eters zitten, eeen comedonelepel te gebruiken om ze te verwijderen of om het te laten verwijderen door een schoonheidsspecialist. 

Reageren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reacties

Nog geen reacties

Soortgelijke berichten